Klice su niskokalorične, obiluju vitaminima C i B, folnom kiselinom, kao i neprobavljivim vlaknima.
Grah, soja, slanutak, grašak, ali i leća samo su neke od mahunarki čije klice
možete koristiti u svakodnevnoj prehrani. Žitarice čije se klice jedu su pšenica, kukuruz, zob, sezam, raž i ječam, a jednako su ukusne
klice brokule, rotkvica, gorušice, luka i vlasca.
Klice imaju dugu povijest primjene, i u medicinske i u prehrambene svrhe. Naime,
još su liječnici u staroj Kini koristili klice za liječenje raznih poremećaja.
Klice su niskokalorične, obiluju vitaminima C i B, folnom kiselinom, kao i
neprobavljivim vlaknima. Dodatna prednost? Procesom klijanja sadržaj vitamina i
minerala se povećava, a snižava se količina kalorija i ugljikohidrata.
Klice moraju biti potpuno svježe i trebaju se čuvati u hladnjaku. Mogu se
kupiti svježe ili konzervirane, a nemali broj ljudi uzgaja ih kod kuće.
Potrebno je (samo) strogo se pridržavati, uputa u uzgoju, kako bi takve klice potrebne
nutritivnim i zdravstvene prednosti.
Klice, sirove ili kuhane, možete uvrstiti na svakodnevni jelovnik i s
njima pripremiti gotovo svako jelo. Većinu klica možete jesti sirove u
salatama, sendvičima ili u bilo kakvom obroku u kojem se koristi grah i
sjemenke. Klice pšenice i raži vrlo su slatke i dobar su dodatak
kruhu i čajnom pecivu.
D.Š.