Pitate se koje biste to namirnice morali nabaviti danas u trgovini?
Ideje nude stručnjaci nutricionisti kako bi vam olakšali odlazak u dućan po namirnice koje vaš organizam voli.
1. Grah u konzervi
Radi se o zdravoj namirnici koja je puna vlakana i biljnih proteina, a ne sadrži sol.
2. Zamrznuto bobičasto voće
Voće je zdravo to svi znamo, a lako se koristi za pripremu gustog napitka ili kao dodatak doručku ili palačinkama.
3. Kruh sa žitaricama
One će ponuditi malo šećera ali puno proteina, za razliku od običnog kruha.
4. Konzervirano kokosovo mlijeko
Ono će odlično poslužiti za dodavanje okusa i kremoznosti jelu a bez korištenja mliječnih proizvoda.
5. Jaja
Jaja su puna nutrijenata, a svako će jelo učiniti bogatim i vas držati sitima dugo vremena.
6. Ljuti umak
Znamo da je ljuta hrana i zdrava, a ovakav umak će svakom jelu dati posebno bogati okus.
U kojim namirnicama pronaći koje vitamine i minerale?
U borbi protiv upala ključnu ulogu imaju i vitamini poput C vitamina, D vitamina i E vitamina te minerala poput cinka, kalcija, bakra.
Koji su najbolji izvori vitamina i minerala?
Ako ste u potrazi za namirnicama koje su bogate vitaminima i mineralima, evo gdje ih potražiti prema savjetu naše suradnice, Andree Bilandžije, mag.nutr.
Prehrambeni izvori cinka: ostrige, govedina, rakovi, puretina, tuna, iznutrice, pivski kvasac, soja, sjemenke bundeve, sir, grašak.
Prehrambeni izvori E vitamina: biljna ulja, posebno od pšeničnih klica, suncokretovo ulje i sjemenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja i neki mliječni proizvodi (margarin i mlijeko).
Prehrambeni izvori vitamina C: razno voće i povrće, prije svega šipak, crni ribiz, trešnja, limun, naranče, mandarine, lisnato povrće, paprika, kupus, rajčica, krumpir.
Prehrambeni izvori D vitamina: plava i masna riba poput lososa, skuše, tune, žutanjci, kvasac, goveđa jetra, sirevi.
Stručnjaci mole pretile, ali i zdrave ljude da jedu obilan doručak – razlog će vas iznenaditi
Prehrambeni izvori bakra: iznutrice, plodovi mora, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, sjemenke, šampinjoni, mahunarke, piletina…
Prehrambeni izvori kalcija: mlijeko i mliječni proizvodi, tofu, srdele, zeleno lisnato povrće, mahunarke…
Što s vlaknima i proteinima?
Ubacivanje namirnica bogatih vlaknima u vašu prehranu može pomoći u borbi protiv upala i smanjenju rizika od nastanka kroničnih bolesti i infekcija. Osim toga, pomažu u održavanju tjelesne mase te su hrana za dobre bakterije u našim crijevima koje sudjeluju u imunosustavu i borbi protiv štetnih organizama.
Prehrambena vlakna pomažu u regulaciji tlaka te regulaciji razine šećera i kolesterola u krvi.
Izvori vlakana su uz voće, povrće i mahunarke te cjelovite žitarice (integralna riža, zob, proso, ječam…) koje imaju više vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa od rafiniranih, tj. prerađenih (bijela riža, bijela tjestenina, bijela peciva i kruh…).
Previše šećera šteti zdravlju, evo kako ga u kratkom roku izbaciti iz prehrane
Proteini su hranjive tvari za izgradnju naše mišićne mase. Ako ste prehranom i vježbanjem izgradili dovoljno mišićne mase, ona može pomoći u borbi protiv bolesti i infekcija jer će služiti kao rezerva proteina kada se aktivira imunosustav. Stoga kao izvore proteina u prehrani birajte namirnice poput mesa peradi, ribe, jaja, mliječnih proizvoda poput probiotičkog jogurta, svježeg kravljeg sira, mahunarki, orašastih plodova…
Foto: Shutterstock