Sve je više ljudi informirano o namirnicama koje unose o organizam. Postaje nam jasno da hrana s visokim postotkom masnoće i prevelike količine crvenog mesa nisu dobre za naš organizam. No znate li koje su točno namirnice bogate nutrijentima i kako ih pripremati? Saznajemo za vas.
Namirnice bogate nutrijentima našem organizmu daju potrebnu energiju, regulacijske i zaštitne elemente. One se u probavnom traktu apsorbiraju na način da zadovoljavaju metabolizam. U organizmu se pravilno raspoređuju i tako omogućavaju ispravno funkcioniranje tijela. Tek poznavanje funkcije nutrijenata u organizmu čovjeka omogućava koncipiranje pravilne ili balansirane prehrane za svaku životnu dob, spol, profesiju i sl. Pravilna prehrana omogućava optimalne performanse ljudskog tijela, a bazirana je na konceptu optimalnog i balansiranog unosa nutrijenata, odnosno na cjelovitosti nutritivnih sadržaja hrane.
Popis Georga Matelja
Ovaj rođeni Splićanin koji je prije 40 godina napustio Hrvatsku, u Americi je postao guru zdrave prehrane, a posljednjih nekoliko godina i u Hrvatskoj je njegovo ime postalo poznato i sve više ljudi poseže za njegovom knjigom “Najzdravije namirnice svijeta“.
Mateljan u knjizi donosi listu od 100 najzdravijih namirnica na svijetu, od kojih se većina može nabaviti na svakoj hrvatskoj tržnici:
Povrće: šparoge, avokado, repa, paprike, brokula, prokulice, kupus, mrkva, cvjetača, celer, kelj, krastavac, patlidžan, komorač, češnjak, poriluk, gljive, gorušica, luk, masline, krumpir, salata, morsko povrće, špinat, bundeva, tikvica, rajčica, rotkvica.
Voće: jabuke, marelice, banane, borovnice, dinja, brusnice, smokve, grejp, grožđe, kivi, limun/limeta, naranča, papaya, kruška, ananas, šljiva, grožđice, maline, jagode, lubenica.
Grahorice: crni grah, grašak, slanutak, leća, soja, tofu, tempeh.
Orašasti plodovi, sjemenke i ulja: bademi, kesteni, lan, ekstradjevičansko maslinovo ulje, kikiriki, bundevine sjemenke, sezam, sjemenke suncokreta, lješnjaci.
Žitarice: ječam, smeđa riža, heljda, kukuruz, proso, zob, quinoa, raž, integralna pšenica.
Bilje i začini: bosiljak, crni papar, čili, korijandar, klinčići, kumin, kopar, đumbir, sjemenke gorušice, origano, peršin, menta, ružmarin, kadulja, majčina dušica, kurkuma.
Prirodni zaslađivači: med, javorov sirup, melasa šećerne trske.
Ostalo: zeleni čaj, soja sos, voda
Evo, sad kad znate pravila, primjenite ih na život.
A. A.