Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kolesterol – reagirajte na vrijeme i spriječite najgore!

Foto: Shutterstock

Dr. Mima Georgieva objašnjava zašto je kolesterol bitan i kako je došao na zao glas!

Čitam u zadnje vrijeme razne članke na internetu o kolesterolu, statinima, riziku od moždanog i srčanog udara, mastima, zasićenim i nezasićenim, šećeru…. Pa sam odlučila konačno zaključiti, koliko je to u mojoj moći, raspravu o tome, te objasniti vam u čemu je „kvaka“ sa kolesterolom i zašto toliko napadamo tu jadnu molekulu, ni krivu ni dužnu!

Uzrok srčanog udara

Prvo malo povijesti u kombinaciji sa fiziologijom! Kolesterol je kemijski spoj kojeg nalazimo u svakom organizmu sisavaca, stvara ga jetra te je sastavni dio žuči, ali i spolnih hormona te hormona nadbubrežne žlijezde. Znači, u svakom trenutku taj zloglasni kolesterol kola krvnim žilama svakoga od nas svih 24 sata dnevno! Ali kod nekoga stvara masne nakupine koje u konačnici završe uzrokujući srčani udar, a kod nekoga ne! U čemu je razlika? Razlika je u upali! Naime, bez upalnog procesa u tijelu, ne postoji način kako bi se kolesterol nakupio u stjenkama krvnih žila i uzrokovao srčani ili moždani udar. Bez upalnog procesa, kolesterol slobodno cirkulira u tijelu onako kako je cirkulirao od pamtivijeka. Upala je ta koja čini razliku! Upala je vrlo jednostavan proces, to je prirodna obrana našeg organizma od raznih vanjskih faktora kao što su bakterije, virusi, gljivice, toksini…

Akutna upala uzrokovana gore navedenim faktorima izaziva akutni odgovor koji u velikoj većini slučajeva efikasno štiti naš organizam. Ali što se događa sa kroničnom upalom, izazvanom kroničnim ozljedama od toksina koje svakodnevno unosimo u organizam? Nažalost, kronična upala i procesi koje ona izaziva u organizmu su jednako štetni koliko je akutna upala korisna. A što to izaziva kroničnu upalu? Evo odgovora: kroničnu upalu izaziva pretjerana upotreba visoko prerađenih ugljikohidrata (bijeli šećer, bijelo brašno i svi proizvodi napravljeni od njih) kao i pretjerana upotreba biljnih ulja bogatih omegom 6, sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje koji se nalaze u industrijski prerađenoj hrani!

Endotel – najveći organ u ljudskom tijelu

A sad mali skok u izlaganju. Jeste li ste ikada čuli koji je najveći organ u ljudskom tijelu? Reći ćete koža, ali ne, nije. To je endotel, unutrašnji, vrlo fini omotač svih arterija koje dovode obogaćenu, tzv. „oksigeniziranu“ krv do i najdalje stanice našeg organizma. I upravo je taj endotel zahvaćen kroničnom upalom koju neadekvatnom prehranom svaki dan još i potenciramo. Zamislite si najmekaniju četku koju možete naći u dućanu, uzmite je u desnu ruku, a u lijevu uzmite najfiniju teleću napu od koje krasne kožne jakne izrađuje recimo Chanel! I krenite trljati po napi s četkom, ne morate niti čvrsto niti često, bitno je da to radite svaki dan. Nakon mjesec dana koža će ogrubjeti, izgubit će prirodnu glatkoću, savitljivost, mekoću, da može inficirala bi se sa obližnjim bakterijama, virusima, posljedično bi natekla… Upravo hrana natrpana šećerom i ugljikohidratima i procesirana omega 6 mastima radi dužeg roka trajanja izaziva takve reakcije na našem endotelu.

Naime, kada konzumiramo ugljikohidrate, šećer u krvi raste, a kao odgovor na to, gušterača izlučuje inzulin čija je primarna svrha potjerati šećer u stanice gdje se pohranjuje za energiju. Ali kada stanica bude puna šećera, tada šećer i dalje kola krvlju proizvodeći još više inzulina te pretvara šećer u mast. Ali suvišne molekule šećera vežu se i za razne proteine koji oštećuju endotel te tako i oni pokreću upalni proces. A što je sa omega 6 mastima? One su dio svake stanične membrane, ali moraju biti u omjeru sa omega 3 masnoćama! Ako se omjer poremeti, stanične membrane proizvode citokine koji izravno uzrokuju upalu.

I da „zasladimo“ cijelu stvar, prekomjerna tjelesna težina, pretilost, stvara još masnih stanica koje same izlučuju proinflamatorne (spojevi koji pospješuju upalu), koji još više pogoršavaju stanje. Cijeli proces kojeg smo nevino započeli konzumacijom nečeg slatkog završava razvojem šećerne bolesti, srčanog i moždanog udara…. Pri tome treba napomenuti, onako usput, da su isto tako značajni uzroci upale i pušenje, povišeni krvni tlak, genetika, stres, sjedilački način života…. Dana 8. rujna 2015. u JAMA, Journal of American Medical Association, objavljen je članak u čijem zaključku stoji kako je prevalencija dijabetesa i predijabetesa u Amerikanaca do 50%, što znači da trenutno u SAD-u svaki drugi stanovnik ima dijabetes ili predijabetes!

Kolesterol se ne snižava na silu

A kolesterol? Jesmo li ga zaboravili? Nismo! U tako oštećeni endotel kolesterol ulazi kao prva pomoć, lijepi se za stjenku arterija i pokušava ih „zagladiti“, ali nažalost radi to nespretno i pri tome sužava promjer krvne žile! A što smo mi radili u zadnjih 40 godina? Snižavali kolesterol silom, i ponašali se kao da je to jedini i glavni uzrok svih problema vezanih uz aterosklerozu. Pretrpavali smo naše pacijente informacijama kako je jesti masnu hranu nešto najgore što mogu sebi učiniti i nagovarali ih da jedu samo „low fat“ proizvode a pri tom nismo bili svjesni kako svaki takav proizvod, kad već nema masnoće ima dodani šećer, kako bi bio ukusan, i samo pridonosi gore već opisanom procesu.

I, kao što bi ribica u prekrasnom crtiću „U potrazi za Nemom“ na samom kraju rekla: „I kaj sad?“ Evo kaj: Pobrinite se smanjiti upalu! Nemojte jesti visoko prerađene ugljikohidrate niti konzerviranu i prerađenu hranu. Jedite voće, povrće (sezonsko), sir, meso, jedite, ali par puta mjesečno, maslac, priuštite si čvarke, zdraviji su od čipsa, a i finiji, jaja…. Sjetite se ili pitajte bake koliko su puta godišnje jele kolače. Kladim se da će vam reći da je to bilo za Uskrs, Božić i za rođendan. Eto vam odgovora. A što s jajima? Amerikanci su zbog kolesterola napravili čitav kulinarski pokret od omleta od bjelanjaka! Godine 1999. na Harvard School of Medicine napravljena je studija u kojoj su ispitanici jeli 4 jaja dnevno. Pri tome se muškarcima ukupni kolesterol povisio za 0,038 mmol/l, a ženama 0,073 mmol/l. A da ne govorim o omega 3 kiselinama, cinku, vitaminima B skupine, luteinu, kolinu….

Kako smiriti upalu

A što sad sa statinima? Zašto piti te lijekove, kada kolesterol zapravo nije bitan? O ne, krivo! I te kako je bitan! Kada Vam liječnici dokažu upalnu bolest, tj. aterosklerozu, i to na način da Vam dopplerom krvnih žila otkriju tzv. plakove ili suženja pregledavanih arterija, tada su statini obavezna terapija. I to ne samo zato što snižavaju vrijednosti kolesterola u krvi i interferiraju u proces sinteze kolesterola u jetrima, već zato, i ovo je posebno važno, djeluju protuupalno, odnosno, stabiliziraju aterosklerotske plakove, podebljavaju koru plaka i samim time smanjuju mogućnost pucanja nakupina masnoća te izlijevanja masnog tkiva u krvnu žilu. U tome leži dobrobit statina i za pacijente kojima je dokazana ateroskleroza oni su od životne važnosti. Posebno za one koji su preboljeli infarkt! A dobrobitni su i redovni sistematski pregledi, zdravi život, redovno uzimanje terapije, fizička aktivnost, puno smijeha i uživajte!

Provjerite imate li probleme sa začećem poradi visokog kolesterola.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo