Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kombinirajte vrste čajeva i pripremite idealan zimski napitak

Pripremali smo kuhano vino i topli kakao, a danas kuhamo topli čaj. Odaberite zimski napitak po receptu nutricionistice i uživajte u njemu!

Topli napitci zbog same svoje temperature na kratko zagrijavaju organizam što vraća tijelo na njegovu “radnu“ temperaturu i stvara osjećaj ugode. Mogu ublažiti upalne procese u ždrijelu, a konzumacijom prokuhane vode smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija koje vrebaju zimom oslabjeli organizam. Topla tekućina potiće cirkulaciju, podiže krvni tlak, potiće lučenje probavnih sokova i time pospješuje probavu, rastapa sluz u dišnim putevima, grlu i ždrijelu i olakšava iskašljavanje.

Što znamo o čaju?

Uobičajeno čajevi podrazumijevaju biljne napitke u prvom redu od biljke čajevac, zatim raznog ljekovitog bilja te sušenog voća. No, čaj je zapravo napitak od biljke čajevac i može biti crni, zeleni, oolong, žuti i bijeli ovi čajevi sadrže tein, tvar koja tenutno pojačava budnost. Osim toga bogati su i antioksidativnim tvarima poznatim pod nazivom epikatehini i katehini koji pozitivno djeluju na zdravlje, pojačavaju imunitet i poboljšavaju koncentraciju i raspoloženje.

Biljne popare, odnosno čajevi od ljekovitog bilja mogu i specifično djelovati na određeni organski sustav u tijelu, dok napici od sušenog voća svojom aromom mogu djelovati na raspoloženje i opće stanje organizma.”, pojasnila je Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh., nutricionistica.

Nije nužno ograničiti se na samo jednu vrstu čaja, napravite funkcionalni zimski napitak po svom ukusu: pomješajte zeleni čaj i čaj od mente uz dodatak pola cijeđenog limuna. Za one koji vole malo slađe jedna žlica meda bit će dovoljna.

Sve što slijedi nakon kuhanja je čisti užitak…..

Od ponuđenih pet napitaka, po receptu našeg stručnjaka, odaberite
jedan po svom ukusu i uživajte u toploj zimi bilo da ste na poslu ili
se odmarate uz omiljenu knjigu. Svratite sutra!

Autor teksta: Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh., nutricionistica.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo