Kopar - začin koji čuva zdravlje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kopar – začin koji čuva zdravlje

Foto: Shutterstock

On smiruje probavne tegobe, a kao začin se najbolje slaže s juhama, umacima i preljevima.

Kopar (lat. Anethum graveolens) je jednogodišnja začinska i ljekovita biljka iz porodice Apiaceae (štitarke) koja potječe iz područja Palestine, a najčešće se upotrebljava kao začin ili pomoć kod probavnih tegoba. Poznato je eterično ulje kopra koje se koristi u kozmetičkoj industriji. Kopar se u proljeće sije, a u jesen se bere.

U kojim jelima koristiti kopar?

Sjeme i listovi kopra imaju odličan okus koji pomalo podsjeća na kim, ali je i puno blaži te jakog i prodornog mirisa. U prehrani se mogu upotrebljavati listovi i sjemenke, a listovi se koriste svježi ili sušeni. Nezamislivo je pripremiti domaću mesnu juhu bez sušenog kopra, a mnogi ga dodaju salatama, umacima, ribljim jelima i varivima. Pripremate li zimnicu, ne zaboravite dodati sjemenke kopra!

Bakina goveđa juha koja liječi sve – od mamurluka do prehlade!

Kopar i zdravlje

Smatra se da je kopar idealna biljka za smirivanje organizma i stanja poput grčeva u želucu, nadutosti, manjka apetita i slabe probave. Umanjiti će osjećaj mučnine, poboljšati zadah te vas umiriti.

Preporučuje se i dojiljama jer potiče izlučivanje mlijeka. Eterično ulje kopra se često koristi kao insekticid, ali i u kozmetičkoj industriji.

Foto: Shutterstock

A. A. 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo