Hrana i recepti

Hrana i recepti

Korisni savjeti o limunu

U odgovarajućem podneblju limunovo drvo rodi dva put godišnje. Proljetna cvatnja iz koje izrastaju najbolji plodovi traje najmanje dva mjeseca. Isto toliko dugo zreli plodovi mogu čekati branje na grani, što dozvoljava neprekidno branje tijekom cijele zime, od studenog pa do travnja ili svibnja. Druga cvatnja, koja se u komercijalnim nasadima izaziva prisilno, traje u kolovozu i rujnu, a plodovi se počinju brati u svibnju, odmah nakon što se poberu zadnji zimski plodovi.

Pri nabavci limuna uvijek birajte tvrde, jarko žute plodove bez tamnih mrlja.

Kako čuvati limun?

Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, limun će potrajati otprilike tjedan dana. Spremljen u hladnjak, limun će ostati svjež dva tjedna. Odlučite li smrznuti limunov sok u kockice za dodatak ljetnim pićima, zadržati će okus otprilike tri mjeseca.

Zdrastvene korsiti limuna

Zdravstvene koristi koje pruža limun su mnogobrojne i poznate stoljećima. Dvije najpoznatije su da limun ima jako antibakterijsko i antivirusno djelovanje, jača imunitet i može pomoći kod mršavljenja jer njegov sok potiče probavu. Limun sadrži mnoge tvari: limunsku kiselinu, kalcij, magnezij, vitamin C, bioflavonoide i pektine koji jačaju imunitet i bore se protiv infekcija.

Kako koristiti limun

Kako biste iskoristili što više soka iz limuna, zagrijte ga u mikrovalnoj pečenici ili ga malo zagrijte i stisnite dlanovima. Jedan limun srednje veličine sadrži soka za otprilike tri jušne žlice.

Od limuna možete napraviti osvježavajuću limunadu ili ga dodati desertima i salatama.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo