Hrana i recepti

Hrana i recepti

Lanene sjemenke za prevenciju bolesti

Ove male sjemenke bogat su izvor Omega 3 masnih kiselina, može se koristiti kod prevencije raznih bolesti i za opće zdravlje, a zbog svog orašastog mirisa i okusa lijepo će se uklopiti u salate i jogurte, te ostala jela. Konzumirajte ih na dnevnoj bazi, a evo i zašto.

Lanene sjemenke bogat si izvor mikronutrijenata, dijetalnih vlakana, mangana, vitamin B1 i esencijalne masne kiseline alfa-linolenske kiseline, također poznat kao ALA ili omega-3. Lanene sjemenke mogu se konzumirati na nekoliko načina: u obliku lanenog ulja, usitnjenih sjemenki ili u izvornom obliku. Stručnjaci preporučuju konzumaciju usitnjenih sjemenki zbog lakše apsorpcije hranjivih tvari, a za razliku od ulja, sadrže vlakna.

“Važno je napomenuti da lan nije lijek, ne može učiniti čuda, ali je jako dobar dodatak prehrani. Može se koristiti za prevenciju i regulaciju.”, objašnjava Risto Čebedžija, dipl. san. ing. stručni savjetnik za prehranu i sportsku suplementaciju, NIHON d.o.o.

Sjajan je nadomjestak za osobe koje ne jedu ribu jer sadrže Omega 3, može se staviti u jogurt, salate. Iako je lan najbolje konzumirati u šrotanom obliku, nemojte ga takvog kupovati je može oksidirati. Preporučam da kupite sjemenke koje sami doma možete samljeti.” savjetuje Čebedžija.

Kaže kako dvije jušne žlice lana dnevno zadovoljavaju 100 posto naših dnevnih potreba. Omega-3 masne kiseline iz lanenih sjemenki pomažu krvožilnom sustavu: djeluju protuupalno i uravnotežuju ritam kucanja srca. Svakodnevna konzumacija lanenih sjemenki može sniziti razinu “štetnog” kolesterola LDL-a koji se veže uz srčane bolesti, pretilost, dijabetes i metaboličke sindrome. Zbog kombinacije ulja i vlakana, idealan su laksativ.

“Lan sadrži biljni estrogen koji potpomaže oplodnju, smanjuje rizik od karcinoma dojke i pomaže kod menopauze. Lan može regulirati šećer u krvi i prevenirati dijabetes tipa 2. No on nije lijek, on je dobar saveznik. Lan smanjuje upale pa se može koristiti za čišćenje kože i lakšu probavu u obliku ulja ili čajeva.”, dodaje stručni savjetnik.

Mia Bednaž

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo