Od svih citrusa, limun sadrži najveću koncentraciju citrata koji na prirodni način inhibiraju stvaranje bubrežnih kamenaca.
Bubrežni kamenci nastaju kada se u mokraći
nakupi previše određenih supstanci koje se kristaliziraju i tako formiraju
kamenac unutar urinarnog trakta (bubrezi, mokraćovod, mjehur i mokraćna cijev).
Mogu sadržavati razne kombinacije kemijskih spojeva, no najčešće se radi o
nakupinama kalcija u kombinaciji sa oksalatima ili fosfatima. Ove kemikalije se
normalno nalaze u našoj svakodnevnoj prehrani ili u kostima i mišićima.
Ako bubrežni kamenci uzrokuju dugotrajne probleme ili
komplikacije, mogu biti tretirani različitim metodama koje uključuju lijekove, usitnjavanje(litotripsiju)
ili operaciju. Većina kamenca će
“napustiti” tijelo mokraćnim traktom, što uzrokuje veliku bol, a može
izazvati ozbiljne upale. Čak i kada se uspijete “riješiti” jednog
kamenca, to ne znači da ste sigurni. Suočeni ste s 50-postotnim izgledima kako
će se bubrežni kamenci vratiti za pet godina.
Na svu sreću, postoje prirodni načini na koje uvelike
smanjujete izglede za razvijanje ovog čestog poremećaja urinarnog trakta. Jedan
od njih je konzumacija limunade!
“Bol u leđima i trbuhu, krv u
mokraći, te povraćanje su tri klasična simptoma bubrežnih kamenaca. Ne morate
imati sva tri, ali bilo koji će se javiti i bit će teško ignorirati ih. Kada osjetite
ekstremnu bol, javite se liječniku ili na hitnu, pogotovo ako imate povišenu
temperaturu. Vrućica sugerira infekciju u krvi koja može biti opasna po
život”, objasnio je dr. Roger Sur sa Sveučilišta u Kaliforniji za Natural News.
Objasnio je kako se bubrežni kamenci
uglavnom sastoje od kalcija i može ih uzrokovati prekomjerna nakupina soli u
prehrani koja stimulira izlučivanje kalcija putem mokraće. Druga vrsta kamenca
se stvara iz mokraćne kiseline, nusprodukta koji je moguće uzrokovan prehranom
s puno proteina.
Što možete učiniti za sprječavanje
bubrežnih kamenaca?
Smanjite količinu soli koju unosite
svakodnevnom prehranom, jednako kao i pretjeranu količinu kalcija i proteina,
te pijte puno tekućine koja će prepoloviti rizik razvijanja kristala u mokraćnom
traktu.
U nedavnom istraživanju, kalifornijski
su stručnjaci razrijedili 0,12
litre soka od limuna u dvije litre vode, te ponudili
bolesnicima s bubrežnim kamencima. Ustanovili su kako je limunada značajno
smanjila pojavu formiranje bubrežnih kamenaca s jednog na 0,13 kamenca po
bolesniku.
Od svih citrusa, limun sadrži najveću koncentraciju citrata koji na prirodni
način inhibiraju stvaranje bubrežnih kamenaca. Drugi sokovi nemaju toliko mnogo
citrata, te se njihov okus nadoknađuje kalcijem i oksalatima – tvarima koju
upravo tvore bubrežne kamence.
Za najbolje rezultate za općenito zdravlje tijela preskočite zaslađivanje
limunade šećerom i odaberite žličicu meda ili stevije.
K. Horvat