Bubrežni kamenci najgora su noćna mora muškaraca

Bol, trbuh

Bubrežni kamenci ubrajaju se među najčešće probleme urinarnog trakta. Svake se godine skoro pola milijuna osoba javi na hitnu zbog tegoba koje uzrokuju.

Bubrežni kamenci se stvaraju kada se u mokraći nakupi previše određenih supstanci koje se kristaliziraju i tako formiraju kamenac unutar urinarnog trakta (bubrezi, mokraćovod, mjehur i mokraćna cijev). Mogu sadržavati razne kombinacije kemijskih spojeva, no najčešće se radi o nakupinama kalcija u kombinaciji sa oksalatima ili fosfatima. Ove kemikalije se normalno nalaze u našoj svakodnevnoj prehrani ili u kostima i mišićima

bubrežni kamenciHrana i pića sa oksalatom su rabarbara, špinat, cikla, kikiriki, čokolada, crni indijski čaj i mladi krumpir.

Kako prepoznati bubrežne kamence?

  • Bol se javlja u abdomenu ili na leđima gdje su smješteni bubrezi, a može se nastaviti prema preponama ili testisima u muškaraca.
  • Bol nastupa naglo kada se kamen pomiče kroz urinarni trakt, a jednako tako naglo i nestane
  • Promjene u boji urina ili prisutnost krvi u mokraći su sigurni znakovi bubrežnih kamenaca.
  • Bolesnike obično zna tresti groznica i vrućica.
  • Jedan od simptoma je i mučnina, a česta popratna pojava je povraćanje.

Bijelci su skloniji razvijanju bubrežnih kamenaca nego Afroamerikanci, a muškarci su češći pacijenti nego žene. Ova se bolest češće javlja u muškaraca nakon 40. godine, a pojava bolesti se nastavlja sve do 70-tih. Kada su žene u pitanju, one najčešće obolijevaju od bubrežnih kamenca u 50-tim godinama.

Ponekad se dogodi da osoba nije ni svjesna da ima bubrežne kamence jer ne osjeća napadaje boli. U tom slučaju, za pravilnu dijagnozu je potreban rentgen snimak koji će precizno pokazati njegovu lokaciju i veličinu.

bubrežni kamenciVećina bubrežnih kamenaca "napusti" tijelo bez ikakve intervencije liječnika, ukoliko je organizam dovoljno hidratiziran (pijte dvije do tri litre tekućine dnevno kako biste pomogli kretanje kamenaca). U takvim slučajevima hosptalizacija nije potrebna. S druge strane, kamenci koji uzrokuju dugotrajne probleme ili komplikacije mogu biti tretirani različitim metodama koje uključuju njihovo usitnjavanje ili operaciju.

Bubrežne kamence mogu spriječiti jednostavne promjene životnih navika: pijte što je više moguće tekućine, najbolje obične vode. Prije se smatralo kako osobe u kojima se stvaraju kamenci od kalcija trebaju izbjegavati mliječne proizvode koje sadrže ovaj mineral. Međutim, najnovije studije su pokazale upravo suprotno - hrana bogata kalcijem može spriječiti njihov razvoj. S druge strane, dodaci kalcija u obliku tableta mogu povisiti šanse za razvijanje bubrežnih kamenaca.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!