Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ljetni smoothie za pripremu za sunce i mršavljenje!

Foto: Shutterstock

Smoothie – kašasti sokovi od voća i povrća, danas su dosegli veliku popularnost i može ih se pronaći u fast food restoranima, kafićima pa čak i u trgovinama. Njihove raznolike boje i fini okus vrlo nas često privuku i smatramo da ih možemo pojesti koliko želimo. Ipak, je li to uistinu tako?

Najčešće se rade sa zdravim sastojcima poput sojinog mlijeka, svježeg ili zamrznutog voća, mlijeka s niskim udjelom mliječne masti ili jogurtom. Dodaci poput zaslađenih sirupa i čokolade povećavaju kalorijsku vrijednost. Upravo ti različiti dodaci mogu mu povećati kalorijsku vrijednost i do 600 kcal, dovodeći do toga da unesemo previše zasićenih masnih kiselina i ugljikohidrata i sve to samo u maloj porciji.

Ako imate želju za zdravim smoothijem najbolje je držati se jednostavnosti. Smoothie može poslužiti kao odličan međuobrok, a u periodima redukcijskih dijeta i kao zamjena za večeru.

Na što se treba pripaziti pri izradi smoothija?

Učinkovitiji kod mršavljenja su smoothiji s većim udjelom povrća koji će nas dulje održati sitima. Kod sportaša preporuka je da sadrže namirnice s više škroba (poput banane) i šećera (poput suhih smokvi). Baza smoothija može biti voće, povrće, mliječni proizvodi, biljni napici ili voda. Bitno je naučiti pravilno kombinirati namirnice da ne bismo dobili visokokaloričan napitak ako je fokus na regulaciji težine, ili pak probavne poteškoće koji će dugoročno prouzročiti kontraefekt.

Ajurveda savjetuje da kod ljudi koji imaju probavnih tegoba u izradi smoothieja treba pripaziti na odabir i kombinaciju voća i povrća kako ne bi dobili neadekvatnu razgradnju, a time i negativan učinak na probavni sustav. Začine koje možete dodavati su neograničeni, od đumbira, kurkume, mente, bosiljka, cimet, korijandar, klinčić. Ipak začine ćemo kombinirati zavisno od sastojaka u bazi smoothieja.

Kroz ajurvedu i znanje o kombinaciji namirnica i njihovom učinku na probavni sustav usvojila sam određena pravila koja mi pomažu prilikom preporuke smoothieja za klijente s različitim zdravstvenom problemima. Svakako svakom klijentu prvo se odredi stanje metabolizma i snaga probave, ali sljedeća osnovna načela vrijede za svakoga: kravlje i kozje mlijeko te vrhnja nikada se ne kombiniraju s voćem i povrćem, a kao zamjenu u takvoj vrsti kašastog soka upotrebljavaju se biljni napitci koje još nazivamo biljna mlijeka poput rižinog, zobenog, bademovog ili sojinog.

Jedan od najsigurnijih načina da znate koliko smoothie sadrži kalorija je da ga pripremite kod kuće, od vama poznatih namirnica.

Smoothie za pripremu za sunce i mršavljenje

  • Sastojci: ½ dinje
  • 1 mrkva
  • 2 dcl bademovog mlijeka
  • 1 žlica kardamoma
  • 1 žlica mlade zelene pšenice (koristim zelenu pšenicu Liquid Sun, Hrvatskog proizvođača koju izuzetno cijenim zbog pažljivog procesa uzgoja i proizvodnje)
  • ½ – 1 žličica melasa šećera za one kojima nije dovoljno slatko, a žele kvalitetan izvor šećera (osobno smatram da je dovoljno slatko, te da se polako treba naučiti na prirodno slatke okuse bez dodatka šećera)

Priprema:

  • Dinju ogulite, narežite na manje komade. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Dinju, mrkvu i bademovo mlijeko dodajte u blender i izmiksajte. Dodajte žličicu kardamoma i kratko miksajte.
  • Ako želimo pojačati kalorijsku vrijednost mogu se dodati bademi ili orasi koji sadrže i omega 3 masne kiseline koje će dodatno pomoći zdravlju kože.

Autor teksta: Irena Švenda, magistra nutricionizma, Voditeljica Adhara ayurvedsko – nutricionističkog centra

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo