Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako se dijabetes tipa 2 rjeđe javlja u zemljama čiji stanovnici ispijaju puno crnog čaja. Naime, proces fermentacije, kojim se zeleni čaj pretvara u crni, izaziva proizvodnju složenih flavonoida, uključujući teaflavine i tearubigine kojima se pripisuju brojne zdravstvene prednosti.
Na vrhu popisa se našla Irska, čiji stanovnici ispijaju više od 2 kg crnog čaja godišnje. Među
ljubitelje spomenutog napitka se ubraja i Velika Britanija te Turska. Na dnu
ljestvice su Južna Koreja, Brazil, Kina, Maroko i Meksiko.
U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 300.000 osoba.
Porazna statistika pokazuje kako se globalna prevalencija dijabetesa tipa 2 povećala šest puta u proteklih nekoliko desetljeća. Stručnjaci procjenjuju da će se broj oboljelih s 285 milijuna u 2010. godini popeti do brojke od 438 milijuna u 2030. godini.
Prijašnja su istraživanja pokazala kako crni čaj snižava krvni tlak i štiti od bolesti srca. Naime, ispijanje spomenutog napitka
može poboljšati funkcioniranje endotelijalnih stanica, koje oblažu
krvne žile iznutra. Njihova disfunkcija rani je pokazatelj promjena s
krvnim tlakom.
S druge strane, flavonoidi iz crnog čaja poboljšavaju tonus krvnih žila i smanjuju količinu abdominalne masnoće te na taj način također smanjuju ukupnu tjelesnu težinu.
U crnom se čaju kriju iznimno korisni antioksidansi poput flavonoida i
teanina, koji pomažu u kontroli krvnog tlaka, regulaciji proizvodnje
dušikovog oksida. Oni, osim toga, sprječavaju agregaciju trombocita
(koji mogu uzrokovati krvne ugruške).
Hoćete li vi zamijeniti svoju jutarnju kavicu šalicom crnog čaja?
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu BMJ Open.
K. R.