Starije osobe koje barem jednom tjedno konzumiraju masnu ribu, imaju manji rizik od gubitka vida uzrokovanog senilnom makularnom degeneracijom.
Iako rezultati najnovijeg istraživanja objavljenog
u časopisu Ophthalmology, ne dokazuju da konzumacija ribe u potpunosti smanjuje
rizik za razvoj naprednog stadija makularne degeneracije
povezane sa starenjem, oni idu u prilog dosadašnjim istraživanjima koja su pokazala
da ljubitelji ribe imaju nižu stopu obolijevanja za razliku od osoba koje ribu jedu tu i
tamo.
Najnoviji
rezultati također podržavaju teoriju da omega-3 masne kiseline – pronađene u
masnim ribama kao što su losos, skuša i tuna – mogu utjecati na razvoj i
progresiju senilne makularne degeneracije.
Makularna degeneracija je promijenjeno stanje žute pjege (makule) kao posljedica
degenerativnih promjena uzrokovanih starenjem.
Postoji više uzročnih čimbenika koji se dovode u vezu s nastankom ove
bolesti, no točan mehanizam nastanka nije do kraja poznat. Među čimbenike
rizika spadaju životna dob, naslijeđe, hipertenzija, pušenje, povišene masnoće
u krvi, sunčeva svjetlost i dr. Posljedica makularne degeneracije je poremećaj
centralnog vida.
Iako je senilna makularna degeneracija još uvijek neizlječiva, pojedini tretmani mogu spriječiti ili odgoditi ozbiljan gubitak
vida. Naime, istraživanja su pokazala da određene mješavine antioksidansa – vitamina C i E, beta-karotena i cinka – mogu usporiti
progresiju srednjeg stadija senilne makularne degeneracije.
K. R.