Magnezij je ključan vitamin za zdravlje srca, evo u kojim ga namirnicama možete pronaći

magnezij  599823425

Nužan je za normalan rad srčanožilnog, živčanog i mišićnog sustava, imunitet, čvrstoću kostiju i zubi, pretvorbu hrane u energiju, ravnotežu krvnog tlaka...

Uz njega srce kuca pravilnijim ritmom, mišići bolje funkcioniraju i manje se grče (što omogućuje bolje sportske rezultate), lakše se nosimo sa stresom, ublažavamo glavobolju, sprječavamo prehlade i smanjujemo štetnost pušenja. 

Tihi znaci da vam nedostaje vitamina B12 - ne ignorirajte ih!

Naše tijelo treba magnezij kako bi apsorbiralo i koristilo nutrijente. Ako tijelo ne dobiva magnezij, ono ne može koristiti masnoću, proteine i ugljikohidrate koje svakodnevno unosimo. Stotine enzima se aktivira zbog magnezija i jedino tako organizam iskorištava hranjive vrijednosti namirnica.

Uz to što povećani unos magnezija, esencijalnog minerala kojeg nalazimo u tamnom lisnatom povrću, može pomoći u obrani protiv gubitka pamćenja povezanog sa starom dobi, on vas može zaštititi i od moždanog udara. 

U kojim namirnicama se nalazi magnezij?

Magnezij se nalazi u brojnim namirnicama, ali prilično je osjetljiv i lako se “izgubi” u industrijskoj preradi i kuhanju, pa je hranu bogatu magnezijem najbolje jesti što je moguće svježiju i u cjelovitom obliku.

Najbolji su izvor magnezija zeleno lisnato povrće, poput špinata, kao i mahunarke i orašasti plodovi. Možete ga pronaći u sjemenkama bundeve, brokuli, banani, grašku, ribi. 

Vodič kroz vitamine i minerale - evo koliko čega trebate i u kojim namirnicama ih pronaći!

Znatnu količinu magnezija sadrži čisti kakao odnosno crna čokolada s visokim udjelom kakaa (najmanje 60%) ali pritom treba imati na umu da jedan “red” tamne čokolade ima 145 kalorija.

A.A.

Foto: Shutterstock

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!