Hrana i recepti

Hrana i recepti

Male tajne kuhanja s češnjakom

Volite kuhati s češnjakom i ova namirnica ima svakodnevno mjesto u vašoj kuhinji? Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilnu pripremu češnjaka, a tu je i jednostavan, ali jako ukusan recept za pečeni češnjak!

Pročitajte ulomak iz knjige “Umjetnost jednostavne hrane”, autorice Alice Waters u izdanju Mozaik knjige, i saznajte sve o čišćenju i pripremi češnjaka.

Ljeti uživamo u zrelom češnjaku

Bez češnjaka ne bih mogla kuhati. Upotrebljavam ga sirovog i kuhanog u najraznovrsnijim jelima. Danas možemo kupiti mnoge sorte češnjaka, a svaka ima osobit okus; ima ih bijelih i crvenih. U proljeće možete kupiti mladi češnjak. Podsjeća na poriluk, a okus mu je blaži i delikatniji nego kod zrelog češnjaka. S vremenom se na mladom češnjaku počnu oblikovati glavice, ali kožica je i dalje vlažna i meka. Pripremamo ga tako da odrežemo kraj s korijenom i odstranimo sve oštećene ili osušene listove. Upotrebljavamo sve bijele dijelove biljke i nježne, svijetlozelene dijelove stabljike.

U ljeto na tržište dolazi zreo češnjak. Kupujte čvrste, stisnute glavice, tvrde i teške. Češnjak ima ograničen vijek trajanja i poslije nekog će vremena proklijati. Klica u svakom češnju bit će zelena i sve dulja. Kada dugo stoji, češnjak može oksidirati, požutjeti i dobiti neugodan miris. Ako je počeo klijati, prepolovite ga i izvadite zelenu klicu iz sredine. Požutjeli češnjak nemojte upotrijebiti.

Kada je o čišćenju češnjaka riječ; meni je najlakše pritisnuti ga dlanom kako bih ga razdijelila na češnjeve. Oštrim nožićem odrežem oba kraja svakog češnja i skinem kožicu. Ako ga neću odmah upotrijebiti, ne gnječim ga. Češnjak odmah počne oksidirati pa nakon što ste ga narezali ili zgnječili, ne bi smio ostati izložen zraku. Nasjeckani ili zgnječeni češnjak možete neko vrijeme držati u malo ulja.

Pečeni češnjak

Najbolje je ako imate čvrste, svježe glavice češnjaka koje nisu počele klijati. Odstranite samo vanjsku suhu kožicu sa svake glavice, ali nemojte je razdvajati na češnjeve.

Glavice složite u jednom sloju (tako da korijen bude dolje) u keramičku ili drugu tešku posudu za pečenje. Ulijte pilećeg temeljca ili vode do pet milimetara visine. Češnjak poškropite maslinovim uljem i posolite. Za bogatiji okus dodajte nekoliko grančica majčine dušice ili čubra i nekoliko zrna papra. Čvrsto zatvorite i pecite na 180oC. Provjerite nakon 20 minuta, tada bi češnjak trebao biti mekan. Ako nije, nastavite ga peći. Na kraju ga pokapajte s još malo maslinova ulja i pecite nepokrivenoga još sedam minuta.

Pečeni češnjak najbolje je odmah iznijeti na stol s prepečenim kruhom ili, ako želite, s malo kozjeg sira i maslina. Razdvojite češnjeve, češnjak istisnite na kruh i potom kruh umočite u tekućinu koju je pustio u posudu za pečenje.

Zanimljive recepte s češnjakom, ali i ostalim finim namirnicama potražite u knjizi Umjetnost jednostavne hrane. 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo