Tinejdžeri ne polažu puno pažnje u ono što jedu, a često svoje obroke ostavljaju slučaju. Pizza, pomfrit, buhtle i lisnata peciva iz pekare veliki su dio njihovog jelovnika, a ovakve im namirnice izrazito štete, upozoravaju stručnjaci.
Stručnjaci
Istraživačkog centra za rak dojke i okoliš Sveučilišta New Michigan State ustanovili
su kako je prehrana za vrijeme puberteta bogata masnoćama povezana s povećanim
rizikom raka dojke. Do sada su se mnoge studije bavile ovom tematikom, a nedavno
je pokazano kako su žene koje se hrane prema mediteranskom jelovniku u većoj
mjeri zaštićene od raka dojke. Iako se ovi rezultati odnose na žene koje su prošle
menopauzu, a ne na mlađe, stručnjaci upozoravaju na važnost prehrane tinejdžera
koji su u razvoju.
Američki
su stručnjaci hranili laboratorijske miševe s puno masnoća i pratili učinak
takvog režima prehrane na razvoj raka dojke. Zaključili su kako čak i prehrana
s umjerenom količinom masti može utjecati na razvoj ove maligne bolesti, što
moguće povisuje rizik raka dojke.
Prema
američkim stručnjacima, preliminarni rezultati studije provedene nad
životinjama sugeriraju kako puno masne hrane u pubertetu može dovesti do
stvaranja faktora koji uzrokuju upale u mliječnim žlijezdama, koje mogu
promovirati rast raka.
“Uznemirujuće
je i baš smo zato toliko zaintrigirani… naša otkrića imaju znatno veće
implikacije nego samo prehrana koja uzrokuje pretilost”, izjavila je dr. Sandra
Haslam, voditeljica studije, dodajući kako su njihovi rezultati dobiveni
preliminarnim istraživanjem na životinjskom modelu. Sljedeći je korak provesti
detaljnija istraživanja kako bi se utvrdila decidirana poveznica.
K. Horvat