Hrana i recepti

Hrana i recepti

Matovilac poboljšava krvnu sliku, smiruje živce i olakšava mršavljenje

Uoči proljeća, matovilac je idealan izbor za jačanje imuniteta i pročišćenje organizma. Ukusna zeljasta biljka koja se početkom godine bere kao “prva salata” energizirat će vas obiljem minerala i vitamina.

Samonikli “divlji” matovilac široko je rasprostranjen po livadama, voćnjacima i vinogradima (pazite gdje ga berete – izbjegavajte blizinu poljoprivrednih područja koja se intenzivno tretiraju pesticidima). U vrtu je lako uzgojiti kultivirane sorte matovilca.

Što je matovilac mlađi, to je ukusniji. Berite ga kad se listovi počnu oblikovati u “grmiće” (rozete). Nemojte ih čupati s korijenom nego ih odrežite nožićem, kako bi se mogli razviti novi izdanci.

Ljekoviti grmići

Matovilac je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena) i vitamina C te željeza i kalija. U matovilcu se nalaze i znatne količine magnezija, fosfora, kalcija, folne kiseline i vitamina B skupine. Takva bogata kombinacija nutrijenata popravlja krvnu sliku i pridonosi zdravlju srčanožilnog sustava, a matovilac je poznat i po umirujućem djelovanju na živčani sustav.

Ovo ljekovito povrće obiluje i tvarima koje potiču metabolizam, pa se preporučuje za detoksikaciju i lakše mršavljenje. Odlično prija kao jednostavna svježa salata bez dodataka (osim najosnovnijih začina), primjerice uz jela od mesa ili ribe.

Salata na sto načina

Matovilac se fino slaže s drugim povrćem (npr. radičem, rikulom, zelenom salatom, rajčicom, krumpirom, celerom) te sa sirom, jajima, orašastim plodovima, sjemenkama…

Matovilac možete kombinirati i sa začinskim biljem poput peršina i bosiljka; možete ispeći omlet sa šunkom i matovilcem; pripraviti salatu od matovilca i jabuka, ili salatu na francuski način, s matovilcem i lećom.

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo