Nadutost je pojava koju karakterizira veća količina zraka (plinova) u crijevima i osim što uzrokuje grčeve i zatvor, može biti izrazito neugodna pojava ako smo na poslu ili u društvu. No, kao i uvijek, pomoć možete potražiti u prirodi.
Što će pomoći pri smirivanju pojave nadutosti?
Tropsko voće – Ananas i papaja sadrže enzime koji pomažu kod nadutosti tako što razgrađuju proteine i olakšavaju probavu – za međuobrok pripremite smoothie od papaje, ananasa i kokosove vode. Tradicionalno se koristi kod upala, boli u trbuhu, žgaravice i proljeva. Papaja sadrži papin, prirodni enzim za probavu koji pomaže razgraditi hranu koja iritira.
Đumbir –Ispijanje đumbirovog čaja i konzumacija svježeg đumbirovog korijena su dvije superiorna prirodna lijeka za ublažavanje crijevnih plinova. Malu količinu đumbira (i suhog i svježeg) možete dodati svakodnevnim obrocima. Također možete uzeti čajnu žličicu naribanog svježeg đumbira prije obroka.
Cimet – U tradicionalnoj medicini se koristi za smirivanje jutarnjih mučnina i proljeva, također je odličan za smirivanje nadutosti. Pospite ga po slanoj i slatkoj hrani.
Anis – Nakon konzumiranja jake hrane u velikim količinama, anis će biti spas za probavu i uklanjanja osjećaja nadutosti. On će umiriti želudac, regulirati probavu i na kraju smanjiti nadutost. Isprobajte čaj od anisa.
Koromač – Ovo je idealna hrana za liječenje plinova, što je jedan od razloga zašto ga se nudi na kraju obroka u Indijskim restoranima. Možete žvakati njegove sjemenke ili ih zdrobiti pa od njih pripremiti čaj pomoću kipuće vode. Ljekoviti spojevi u spomenutim sjemenkama opuštaju mišiće u probavnom traktu i olakšavaju prolazak zarobljenog plina. Pola žličice nasjeckanog komorača će pomoći.
Jačaju imunitet, razbuđuju i čuvaju zdravlje – 5 napitaka koji će vas oduševiti
Sjemenke kima – Kako biste unaprijed spriječili napuhnutost i crijevne plinove, predlažemo da svakom obroku dodate sjemenke kima. Ove moćne sjemenke ublažavaju plinove, probavne smetnje i grčeve te potiču pravilnu probavu.
Peršin – Osim što je dekorativan, peršin je i iznimno zdrav za cjelokupan probavni sustav, uključujući napuhnutost i plinove. Možete ga koristiti bilo svježeg ili sušenog kao začin.
Čaj od maslačka – Maslačak ima brojne zdravstvene prednosti. Jedna od njih je i ublažavanje osjećaja nadutosti i plinova. Možete ga pripremiti kao čaj ili ga dodati obrocima kao osušeni začin.
A. A.
Foto: Shutterstock