Hrana i recepti

Hrana i recepti

Na ove stvari morate pripaziti pri kupnji maslinovog ulja

Svi se pitamo zašto su žene Mediterana poznate po svojoj ljepoti. Možda njihova tajna leži upravo u zelenoj tekućini maslinovog ulja. Naučite od mr. sc. Zorice Jurišić iskoristiti najbolje od njega.

Bilo da oplemenjujete svoja jela ili da ga koristite u kozmetičke svrhe najbolje je potražiti ona ekstra djevičansko. Kako ga prepoznati otkriva senzorska ocjenjivačica i savjetnica za maslinarstvo mr. sc. Zorica Jurišić.

Pri odabiru pripazite na kisik, boju i toplinu ulja. Važno je koliko je ulje i staro. Naime, stajanjem ono gubi neka od svojih poželjnih svojstava. Kada ga skladištite držite ga u staklenoj, nikako plastičnoj boci i sklonite ga od svjetla.

Ako ste se ikada pitali zašto je maslinovo ulje uvijek zapakirano u tamnim bocama evo odgovora. Što više svjetlosti, to je brža nepoželjna oksidacija i veća kvarljivost. Sklonite ga i od topline, posebice sunca.

Ukoliko imate priliku prisustvovati flaširanju obratite pozornost na prostor. Naime mr. sc. Jurišić ističe važnost čistoće i prozračnosti takve prostorije na ugodnih šesnaestak stupnjeva. Klimatizrani podrum je isto tako dobro rješenje, bitno je samo da nema vlage jer maslinovo ulje upija mirise.

Pripremite pesto za prste polizati

  • režanj do dva češnjaka
  • pola žličice soli
  • 3 žlice pinjola
  • 2 dl maslinovog ulja
  • naribani parmezan

U mužaru sameljite češnjak, sol i pinjole. Dodajte bosiljak i maslinovo ulje dok ne dobijete lijepu glatku smjesu. Pazite da ne pretjerate s uljem. Dodajte sir. Kušajte, začinite dodatno po želji i poslužite svoj domaći pesto s tjesteninom po želji.

A. K.

Foto: Shutterstock

Otkrijte 7 načina za upotrebu maslinova ulja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo