Radite li sami svoju zimnicu ili ste skloniji kupiti konzervirano povrće u najbližoj trgovini? Ako volite kuhinju i domaće specijalitete, donosimo vam recepte za pripremu ukusne zimnice. Uz naše savjete naučit ćete kako pripremiti kiselu ciklu i ukiseljeno povrće u kojima ćete uživati cijelu zimu!
Katina ukiseljena cikla
Kao što sam već dala naslutiti, Katina ukiseljena cikla
možda mi je čak najdraža zimnica. Kiselo, a slatko! Crveni korijen cikle, koji
Slovenci nazivaju rdeča pesa, u našim
područjima gotovo da je zaboravljen kao svježa namirnica, ali suprotno tome, u
kiselom izdanju svi ga znamo. Cikla, bogata željezom, smatra se eliksirom kod
anemija i povećanja broja eritrocita. Ono što se manje zna jest spoj odgovoran
za crvenu boju cikle, betain, koji ima antioksidativna svojstva. Istraživanja
rađena na repi i cikli (pripadaju u istu porodicu) potvrdila su da osobe koje
konzumiraju te namirnice redovito, zbog visoka sadržaja vlakna, rjeđe
obolijevaju od karcinoma debelog crijeva.
Sastojci:
- 5 kg cikle
Smjesa za kiseljenje
- 2,5 l vode
- 800 ml alkoholnog
octa - 1 žličica soli
- 10 žličica (po želji) šećera
Priprema
1. Ciklu skuhajte u
svojoj kori, ali repove ne odrežite do kraja kako ne bi izašli sokovi prilikom
kuhanja. Ciklu kuhajte maksimalno pola sata nakon što je voda proključala. Čim je
kuhana, prelijte hladnom vodom, odmah ogulite koru te odrežite višak korijena.
2. Ciklu naribajte
na debljinu oko dva do tri mm i prelijte smjesom za kiseljenje.
3. Za pripremu smjese
za kiseljenje: Omjer vode i cikle u omjeru 3:1, što za pet kilograma cikle iznosi oko
2,5 litre vode i 800 ml octa. U smjesu stavite jednu žličicu soli. Ako volite ciklu
malo slađeg okusa, dodajte 10 žličica šećera. Smjesu kratko prokuhajte.
4. Naribanu ciklu
složite u staklenke i zalijevajte pripremljenom smjesom za kiseljenje. Da se
spriječi zaostajanje zraka u bočicama, gurnite obrnutu stranu vilice do dna posude
među ciklu, čime se oslobađa zadržani zrak. Ako zrak zaostane, gornji slojevi
cikle u staklenci ostaju nepokriveni octom.
Turšija
Od vremena turskog utjecaja na istočnim područjima ostali
su recepti poput turšije i pripreme ajvara. Turšija je ukiseljeno povrće,
zelene rajčice, paprika, krastavci, čitavi listovi zelja, mrkve, cvjetače i to
sve u jednoj posudi. Kiseli se na klasičan način, ali je zgodno znati trik kako
da cvjetača ostane bijela (cvjetaču odmah po pranju i čišćenju prelijte
zakiseljenom vodom).
Sastojci:
- 5 kg povrća
- 4 l vode
- 1,5 do 2 l octa
- 2 žličice soli
Priprema:
1. Za pripremu smjese
za kiseljenje: Omjer vode i octa za smjesu za kiseljenje je 2:1, manje ili više
ovisno o vrsti i stupnju kiselosti octa kojim se koristite. Dodajte malo soli.
2. Odabrano povrće
dobro očistite te prelijte hladnom smjesom za kiseljenje.
Autorica/ Izvor: Irena Švenda/ iće&piće
Fotografija (cikla): Damir Fabijanić