Alge su pravi izvor zdravlja – obiluju mineralima, vitaminom C, tiaminom, riboflavinom, niacinom i beta-karotenom, bjelančevinama i vlaknima. S druge trane, sadrže vrlo mali postotak masnoća. B
Alge obnavljaju ljudski organizam i
štite od štetnih vanjskih utjecaja. Tradicionalna kineska medicina od davnina ih koristi za smanjenje oteklina, borbu protiv tumora te za smanjenje tjelesne težine.
Alge imaju ukus sličan plodovima mora, a u svakodnevnoj
prehrani najviše se koriste Kombu, Wakame, Nori i Spirulina
alge. Ove posljednjenajčešće se prodaju u obliku tableta, a služe za podizanje
imuniteta i jačanje organizma.
Arame alga najblažeg su okusa. Mogu se koristiti u komadu – tada se operu i stave u toplu vodu kako bi
omekšali i nabubrili, ili u prahu, kao dodatak salatama. Alge u komadićima mogu se pripremati s povrćem ili se kuhaju s
juhama.
Nori alge također mogu služiti kao začin, a mogu se i samostalno pripremati
– primjerice pržiti, ili jesti osušene nori listiće same. Nori alge su sastavni
dio sushija.
Kombu alga nose i naziv alge dugovječnosti. Ove vrste algi poznate su jer
povećavaju koncentraciju i moć rasuđivanja. Kombu alge pomažu u oslobađanju
organizma od kolesterola i pospješuje probavu. Kriste se na sljedeći
način: u čaj se stavi komadić, a pije se tri puta tjedno.
Wakame alge su korisne su pri snižavanju visokog tlaka, te pomažu kod
srčanih tegoba. Poznate su po antibakterijskim svojstvima, čiste i jačaju krv,
a miso juhe s wakame algama odlično djeluju na organizam nakon poroda.
Spirulina spada u mikroalge i sadrži preko 100 hranljivih supstanci.
Predstavlja najbogatiji i najpotpuniji izvor hrane, sadrži beta karoten,
vitamin B12, hlorofil, aminokiseline, željezo, vitamine E i F, kalcij, proteine
i antioksidanse.
Prema savjetima stručnjaka, alge je korisno jesti nekoliko puta tjedno,
posebice ako je prehrana pojedinca siromašna voćem i povrćem.
D.Š.