Pivo, pizza i začinjena pileća krilca! Ukusna “na putu prema dolje”, ali kada nakon nekoliko sati osjetite da vam “gori” u prsnom košu”, složit ćete se da hrana i nije bila tako dobra.
Žgaravica je u najmanju ruku neugodna, teži oblici mogu vam oduzeti dah, a kada ni nakon pola sata ne možete pronači odgovaraju položaj u kojem ste lišeni žgaravice, malo je reći da nastupa nervoza. Ležanje obično pogoršava žgaravicu, pa ako problem iskrsne netom prije odlaska na počinak, čeka vas još jedna besana noć.
Žgaravica je osjećaj pečenja i boli iza prsne kosti, koji se može širiti u epigastrij (“žličicu”), ili u ždrijelo. Svi ljudi osjete žgaravicu ponekad, ali ako je učestala može biti simptom gastro-ezofagealne refluksne bolesti, gastritisa ili žučnih kamenaca.
Iako i, primjerice, astma može uzrokovati žgaravicu, najčešće se javlja nakon jedenja određene hrane. Pitate se koji su najčešći “okidači” žgaravice?
Citrusi
Nije baš “otkrivanje tople vode”! Citrusi poput limuna, grejpa i
naranči iznimno su kiseli – pojačavaju količinu kiseline u želucu te
potiču žgaravicu. Dakle, i naizgled zdrave namirnice, mogu biti ne tako
zdrave za organizam. Ako već ustanovite da vam limun ne odgovara,
smanjite unos ili prijeđite na neki drugi izvor vitamina C.
Alkohol
Alkohol ne samo da povećava razinu želučane kiseline, već čini i jednjak osjetljivijim. Stoga je i žgaravica, ukoliko se javi nakon ispijanja čaše vina, poprilično teška. Pritom je najgore crno vino, iako žgaravicu potiču i viski, votka, pivo i bijelo vino.
Ako se i dalje ne mislite odreći dobre kapljice, probajte vino drugih proizvođača. Možda vam neki drugi brand neće uzrokovati želučane probleme, a pomoći bi moglo i razrjeđivanje vina vodom. Vuk sit, i sve ovce na broju!
Masna hrana
Ako vas žgaravica napada često i bez upozorenja, idući put preskočite sendvič s narescima i salamama. Mesne prerađevine finog su okusa, ali velike količine masti u njima uzrokuju žgaravicu. Ovo se ne odnosi samo na klasične kobasice i salame. I drugo meso, primjerice, začinjena pileća krilca ili hamburgeri i pommes frittes, također mogu biti “okidači” teške žgaravice.
Začinjena hrana
Iako još nije čvrsto utvrđeno da začinjena hrana potiče žgaravicu, kod nekih ljudi, posebice onih nenaviklih na jake okuse, uzrokuje ozbiljnije žarenje u želudcu. Također, neka “spicy” hrana sadrži visoke razine kiselina. Primjerice, salsa već po osnovnim sastojcima, rajčici i chili papričici, potiče žgaravicu. S druge strane, neki ljudi tvrde da začin prestaje predstavljati problem jednom kad se naviknete na njega. Znači, što više začinjene hrane, to veća otpornost na žgaravicu.
Kofein
Ako je kava napitak koji loše “sjeda” na vaš želudac, baš i nemate
puno opcija. Kava, po kemijskom sastavu, ima dosta kiselina i sigurno
vam neće biti bolje od nje. Vrijeme je za prebacivanje na zeleni čaj.
Umaci
Razni umaci i salatni preljevi sadrže visok postotak masnoće. Kao i u slučaju masne hrane, teški umaci mogu usporiti probavu i potaknuti žgaravicu. Ako je to slučaj i s vama, bolje se kloniti ovakvih namirnica. Umjesto toga probajte niskokalorične dresinge s više octa nego ulja. Što se tiče umaka, probajte one s više povrća, a manje kremastih i kaloričnih sastojaka.
D. Šorgić