Hrana i recepti

Hrana i recepti

Orah – hranjiva namirnica koja čuva zdravlje

Orah je ukusan, ljekovit i svima lako dostupan!

Ovaj je plod pun antioksidansa i hranjivih tvari i zbog toga ne bismo trebali preskakati grickanje ove poslastice.

Pogoduje mršavljenju

Prema studiji provedenoj na Loma Linda sveučilištu osobe koje su pratile dijetu s manje kalorija, a više masnoća (40 posto svih kalorija potjecalo je iz masnoća) koje su većim dijelom bile iz oraha, u 24 tjedna izgubili su znatno više masnih naslaga od osoba koje su konzumirale jednaku količinu kalorija, ali s većim postotkom ugljikohidrata i manjim postotkom masnoća.

Štiti zdravlje srca

Također, ove zdrave grickalice sadrže četiri do 15 puta više vitamina E nego drugi orašasti plodovi. Osim što štiti naše srce i krvne žile, ovaj je vitamin jednako dobar za plodnost. Njihova je posebnost ta što sadrže najčešći oblik vitamina E (alfa-tokoferol), ali i gama-tokoferol koji se povezuje s dobrobitima za srce.

Peršin – pomaže kod mokraćnih infekcija, osvježava dah i bogat je vitaminom C

Jača memoriju

Ako vaše pamćenje više nije britko, na svakodnevni meni uvrstite orahe. Samo 45 grama oraha dnevno, otprilike 15 velikih polovica, može pomoći smanjiti oštećenje pamćenja povezano sa starenjem. Kada pogledate sam oblik ovog ploda, vidjet ćete da on čak i nalikuje na mozak!

Poboljšajte pamćenje uz 3 jednostavna mentalna trika

Pomažu sniziti kolesterol

Zbog visokog udjela mononezasićenih masnoća, orasi pomažu sniziti kolesterol i kao rezultat toga pomažu smanjiti rizik oboljenja od krvožilnih bolesti. 

Lijek za stres

Prehrana bogata orasima i orahovim uljem može pripremiti organizam za bolje podnošenje stresa, otkrili su znanstvenici Pennsylvania State Sveučilišta. Oni su prije svega željeli otkriti kako namirnice koje sadrže višestruko nezasićene masti utječu na krvni tlak tijekom mirovanja kao i za vrijeme stresa.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo