Ako ste oduvijek bili uvjereni kako organsko voće i povrće pršti zdravim i hranjivim nutrijentima, čini se kako ste cijelo vrijeme živjeli u zabludi.
Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako spomenute organske namirnice sadrže manje hranjivih tvari i nimalo bolji okus od proizvoda uzgojenih pomoću kemijskih gnojiva.
Znanstvenici naime tvrde kako su ne-organski krumpiri, brokule i rajčice hranjiviji i ukusniji od istih namirnica proizvedenih organskim putem. I dok brokula uzgojena uobičajenim putem ima veću razinu antioksidansa
od
istog povrća uzgojenog organskim načinom, krumpir uzgojen pomoću kemijskih gnojiva sadrži više vitamina C. Isto vrijedi i za ne-organske rajčice koje imaju jači
i slađi okus
od organskih
primjeraka.
“Ovo istraživanje pokazuje kako ne-organsko voće
i
povrće
također
sadrži puno hranjivih sastojaka.
Spomenute je namirnice najvažnije redovito konzumirati, a ne se
zamarati jesu li organske ili ne”, poručuje nutricionistica Carina
Norris.
K. R.