Japanska prehrana orijentirana je na nemasnu hranu bogatu proteinima, nutrijentima i antioksidansima.
Japan je zemlja čiji stanovnici imaju najduži životni vijek u svijetu – žene dožive 86, a muškarci 79 godina. Tajna se ne krije samo u genetici s obzirom da
Japanci koji se, primjerice, presele u SAD češće obolijevaju od
kardiovaskularnih bolesti nego njihovi sunarodnjaci u domovini. Zdravlje i dugovječnost Japanci mogu zahvaliti – prehrani!
Ne samo da jedu zdravije od većine
drugih nacija, već su orijentirani na nemasnu hranu bogatu proteinima,
nutrijentima i antioksidansima. Također, Japanci jedu manje količine hrane, odnosno vode se starom izrekom : “Prestanite jesti kada je najslađe.”
Ako zanemarimo specifičan način života, postoji niz promjena koje svatko od nas
možete uvesti kako bi se približio japanskom načinu prehrane. Sljedećih
pravila nije se teško pridržavati, a vaš organizam svakako će primijetiti
razliku:
Jedite više ribe
Većina ljudi pogrešno pretpostavlja da je namirnica broj
jedan u Japanu – riža. Zapravo, riba je puno češće na japanskom stolu –
godišnje Japanac prosječno konzumira oko 70 kg ribe. Japan godišnje “pojede”
oko 12 posto svjetske ribe, a čini samo 2 posto svjetske populacije.
Da je riba dobra za zdravlje nije velika novost za nikoga.
Kuhana, dimljena, pečena, na roštilju – kako god ju pripremite, riba obiluje
vitaminom A i omega-3 masnim kiselinama, te smanjuje rizik od kancerogenih
oboljenja.
Promijenite vrstu proteina koje jedete
Meso nije jedini izvor proteina, a to često zaboravljamo. Iako moderni Japanci sve češće konzumiraju govedinu, tradicionalna
japanska prehrana i dalje se temelji na biljnim proteinima, posebice tofuu koji obiluje kacijem, a ima malo zasićenih masti. Naravno, ne treba izbjegavati crveno meso do kraja života,
ali možete češće jesti biljne proteine.
Riža kao dodatak obroku
Riža je odlična namirnica jer obiluje ugljikohidratima, a
istovremeno ima malo masti. Iako je krumpir najčešći dodatak mesu na našem
stolu, probajte postupno uvoditi rižu. Zasiti
će vas brže, a ako vam dosadi bijela, uvijek možete probati smeđu rižu koja je napravljena od
cjelovitog zrna i obiluje zdravim vlaknima.
Zeleno je zdravo
Povrće je dobro za vas. Za razliku od Japanaca, Europljani i
Amerikanci često jedu povrće pripremljeno na krajnje nezdrav način i začinjeno
raznim umacima. Naravno, nutritivna vrijednost ovakvih, inače hranjivih obroka,
drastično pada.
Japanci jedu i do pet puta više ključnih vrsta povrća – kelja, kupusa, rotkvice,
brokule – nego ostatak svijeta. Ovo povrće višestruko je povezano sa
smanjenim rizikom od kancerogenih oboljenja. Iako mnogi imaju loša iskustva s
povrćem pripremljenim na loš način, ono se može napraviti krajnje ukusno.
Tajna je u kuhanju na pari, kratkom prženju kao i u maslinovom ulju i začinskom
bilju.
Obrok završite zelenim čajem
Japanci su “ludi” za zelenim čajem. Iako neke vrste ovog čaja
sadrže više kofeina nego crni čaj, zeleni obiluje antioksidansima koji
snižavaju kolesterol i tlak. Osobe koje piju puno zelenog čaja također su manje
podložne moždanim i srčanim udarima.
Zdravi deserti
Obrok ne treba uvijek završiti desertom, no ako volite “šećer na kraju”, kopirajte japanski model. Oni izbjegavaju teške deserte,
poput čokoladne torte, a umjesto toga biraju sezonsko voće. Ako već ne možete
bez porcije sladoleda, probajte smanjiti količinu.
D. Šorgić