Otkrijte zašto je životno važno da u organizmu imate dovoljno biotina - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Otkrijte zašto je životno važno da u organizmu imate dovoljno biotina

Foto: Shutterstock

Biotin je popularan kao dodatak prehrani za “lijepu kožu, sjajnu kosu i čvrste nokte”, no njegova je uloga u organizmu mnogo složenija.

Biotin je nužan u metabolizmu masti, ugljikohidrata, proteina i aminokiselina. Dakle, sudjeluje u proizvodnji energije, baš kao i ostali njegovi “rođaci” iz skupine B vitamina.

Vitamin B7 drugi je naziv za biotin koji je poznat i pod nazivom vitamin H. Bakterije u našem probavnom sustavu proizvode biotin, no još se raspravlja o opsegu ovog procesa. Prije svega, važno je biotin unositi hranom.

Žumanjak jajeta jedan je od najbogatijih izvora biotina, a u većim količinama sadrže ga i kikiriki, kvasac, bademi, orasi, iznutrice, losos, gljive, kozje mlijeko, blitva, rajčica, mrkva, cvjetača, luk, grašak, riža, šljiva, jabuka, banana, avokado.

Manjak biotina može biti prouzročen nepravilnom prehranom, prekomjernim pijenjem alkohola, duljim uzimanjem antibiotika, bolestima probavnog sustava… Jedna od “zdravih” rizičnih skupina su trudnice koje imaju povećanu potrebu za biotinom.

Simptomi manjka biotina

Uobičajeni su simptomi manjka biotina problemi s kožom (tjemenica u dojenčadi, seboroični dermatitis u odraslih), slabljenje kose i noktiju, ali i neuobičajena pospanost, depresija, problemi s pamćenjem, sklonost infekcijama, povišen kolesterol, poremećaj koordinacije pokreta (ataksija). Izraženi grčevi i bolovi u mišićima nakon tjelesnog napora mogu upućivati na nedostatak biotina.

To može biti i mogući uzrok crijevnih tegoba. Naime, u normalnim uvjetima bakterije u debelom crijevu same proizvode biotin, no kad problemi u crijevima naruše bakterijsku ravnotežu, tijelo je lišeno ovog izvora biotina. I konzumiranje sirovih bjelanjaka može rezultirati nedostatkom zato što oni sadržavaju glikoprotein avidin koji se može vezati za biotin i kočiti njegovu apsorpciju.

Uz slab unos namirnica koje sadržavaju biotin, i manjkav unos pantotenske kiseline (vitamina B5) može pridonijeti nedostatku ovog vitamina jer surađuju u mnogim metaboličkim procesima.     

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo