Podatak da sok od brusnica štiti mokraćni sustav od infekcija prenosi se s generacije na generaciju, s koljena na koljeno. No, iako smo gotovo svi uvjereni u iznimnu zaštitnu snagu malih crvenih plodova, točan mehanizam zaštitnog djelovanja brusnica donedavno je predstavljao pravu nepoznanicu.
Tek su rezultati istraživanja znanstvenika s Instituta Worcester Polytechnic otkrili da sok dobiven
iz sićušnog voća mijenja termodinamička svojstava bakterija u urinarnom traktu,
stvarajući energetsku barijeru koja sprječava približavanje mikroorganizama koji
se mogu “uhvatiti” za stanice i pokrenuti infekcije.
Znanstvenici su, za potrebe istraživanja, izložili
dvije sorte bakterije E. coli (jednu s filamentoznim površinskim
organelama – fimbrijima i jednu bez njih) različitim
koncentracijama soka brusnica. Fimbrije su prisutne na brojnim virulentnim bakterijama, uključujući i
one koje uzrokuju infekcije mokraćnog sustava.
Stručnjaci su za
fimbrijske bakterije otkrili su da sok od brusnica čak i pri niskim
koncentracijama mijenja dva svojstva koja služe kao pokazatelji sposobnosti
bakterije da se “uhvati” za stanice. Prvi
faktor se zove Gibbsova slobodna energija, koja predstavlja mjeru količine
energije koja mora biti potrošena prije nego što se bakterije mogu vezati na
ćeliju stanice. Bez soka brusnica, ova vrijednost ima
negativan broj, što znači da će se energija otpustiti pa je i vezanje uz ćeliju
stanice vrlo izgledno. Uz sok brusnica, broj je bio pozitivan
i penjao se polako, kako se koncentracija soka povećavala, čime se smanjivala
vjerojatnost za vezanje na stanice mokraćnog sustava.
Površinska slobodna energija je također porasla, što
sugerira da prisutnost soka brusnica stvara energetsku barijeru koja odbija
bakteriju. Istraživači su
također postavili bakterije i stanice mokraćnog sustava zajedno u otopinu. Bez soka brusnica, fimbrijske bakterije su se lako “uhvatile” za stanice.
Kako se povećavala koncentracija soka brusnice dodavana
otopini, zabilježeno je sve manje i manje “hvatanje” za bakterije.
Sok brusnica nije
imao vidljivi utjecaj na bakteriju E. coli bez fimbrija, sugerirajući da
spojevi u soku mogu djelovati direktno na molekularnoj strukturi samih fimbrija.
Ovi rezultati idu u prilog prijašnjim
istraživanjima koja su pokazala da izloženost soku od brusnica mijenja oblik
fimbrija, uzrokujući njihovu zbijenost.
“Naši rezultati pokazuju da,
barem za infekcije mokraćnog sustava, sok brusnica cilja na prave bakterije
– one koje uzrokuju bolest – ali nema nikakvog utjecaja na ne-patogene organizme.
To ukazuje na činjenicu da sok od brusnica neće poremetiti bakterije koje su
dio normalne crijevne flore”, izjavio je Terri
Camesano s Instituta Worcester Polytechnic.
K. R.