Ovo ste povrće pripremali krivo, a da to niste znali - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo ste povrće pripremali krivo, a da to niste znali

Foto: Shutterstock

Vjerojatno ste i vi isprobali barem tri načina kuhanja vašeg omiljenog povrća, ali niti jedan od njih ne mora i onaj najbolji. Saznajemo koji je najbolji način kuhanja određenog povrća.

Svakako je najvažnije da povrće jedete, ali ako niste zadovoljni kakvog ej okus ali teksture nakon termičke obrade, donosimo nekoliko novih ideja koje bi vam mogle olakšati pripremu svakog jela.

Crveni luk

Tko može opovrgnuti činjenicu da dinstani luk namirnica koja svakom jelu daje poseban okus? Nitko, ali se mora dodati da to zahtjeva trud i 30-ak minuta vremena. Umjesto stavljanja luka na zagrijano ulje, stavite prvo luk na tavu. Kada već poprime lagano žućkastu boju prelijete ga uljem te posolite i na laganoj vatri nastavite pirjati dok ne omekša potpuno. Ovaj proces traje puno krače od naučenoga, a luk će zadržati više od svog originalnoga okusa.

Mrkva

Znamo koliko zamorno može biti sjeckanje svježe mrkve prije kuhanja, no ispada da postoji i jednostavniji način. Prvo ogulite i skuhajte mrkvu te je zatim nasjeckajte. Osim što će posao biti lakši, mrkva će tako zadržati puno više nutrijenata.

Krumpir

Pire krumpir je jednostavno jelo koje se priprema od kuhanog krumpira, mlijeka i maslaca. Ispada da ćete dobiti onu divu pjenastu teksturu ako ga ne gnječite previše. Savjet je da ne koristite mikser nego vlastite ruke.

Kukuruz

Postoji puno načina kako skuhati kukuruz, a najčešće to činimo tako što ga u klipu stavimo u vodu ili na roštilj. Iako niti jedna metoda nije preteška, oduzima nam puno vremena. Uštedite sebi vrijeme i učinite sljedeće; položite klip kukuruza u mikrovalnu pećnicu i kuhajte na visokoj temperaturi otprilike 2 minute. Okrenite klip i kuhajte još 2 minute te ostavite par minuta da se hladi.

Tko kaže da povrće mora biti dosadan obrok?

Kelj pupčar

Ovo je povrće koje se može ispeći tako da bude savršeno, ali do perfekcije nije lako stići… Odlučite li ga peći u pećnici, potrebno je otprilike 30 minuta – ovisno o veličini i količini. Ako se peku prekratko, postati će hrskave ali ostati sirove, što obično znači crne i nejestive. Ali sretna vijest je ta da postoji jednostavno rješenje. Umjesto da palite pećnicu, ispecite ih na tavi. Jednostavno ih pržite na malo ulja oko 8 minuta.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo