Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo vam nitko nije rekao o kavi!

Iako kavu svi pijemo, još uvijek postoje stvari koje o ovom napitku niste znali…

Da kava ima pozitivan učinak na zdravlje srca vjerojatno znate, ali jedna šalica ovog toplog napitka može imati utjecaja i na razvoj bolesti poput dijabetesa, tvrdi se u studiji koja je analizirala njih 28 za potrebe magazina Diabetes Care.

Ovu su najbolji prirodni pripravci za opuštanje mišića!

Što još niste znali o kavi?

  • Moguće se razbuditi samo zbog mirisa kave. To je navedeno u studiji sveučilišta u Seulu. Dobra informacija za sve koji imaju problema sa ustajanjem.
  • Žene koje uživaju u kavi imaju 20 manje šanse za da dožive simptome depresije, stoji u studiji sa Harvarda.
  • Ljubitelji kave imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Informacija je to predstavljena na godišnjem kongresu European Alzheimer 2014.
  • Na sveučilištu u Texasu je provedeno istraživanje kako bi se pronašla poveznica između kave i erektilne dis​funkcije. Zaključak je da samo 2 šalice kave na dan mogu za 42 posto umanjiti šanse od nastanka ovog problema.
  • Godišnje se u svijetu popije oko 500 milijardi šalica kave. 14 miliona odlazi na espresso.
  • Suprotno uvriježenom mišljenju, tamna pržena kava ima manje kofeina od svijetlo pržene kave.

Kava je stimulans

Kofein, kemijska tvar koja se nalazi u kavi, potiče središnji živčani sustav. Povećava intelektualnu oštrinu, produžuje budnost i odgađa pojavu umora. Poboljšava vizualnu percepciju i olakšava koordinaciju pri složenim radnjama, primjerice vožnji automobila. Međutim, prekomjerna konzumacija kave može izazvati nervozu, tjeskobu i strah.

Pomaže u borbi protiv celulita

28 dana izazova daske – jeste li spremni?

Umjesto da trošite na precijenjene serume protiv celulita, investirajte radije u kavu. Pritom ne morate kupovati najskuplje brazilske arome – dovoljna vam je i uobičajena kava, koju svatko od nas ima u kuhinji. Napravite pilin​g tako da pomiješate mljevenu kavu i maslinovo ulje i redovito ga nanosite na tijelo.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo