Ako je paprika vaše omiljeno povrće, ovo je tekst za vas. Saznajte više o vrstama, pripremi i čišćenju paprika te otkrijte kako napraviti pržene paprike s kaparima!
Pročitajte ulomak iz knjige “Umjetnost jednostavne hrane”, autorice Alice Waters u izdanju Mozaik knjige, i saznajte više o paprikama.
Postoji upravo nevjerojatan spektar vrsta i boja
slatkih i ljutih paprika, a sve su istoga roda. Slatka je paprika uglavnom veća
i mesnatija od ljutih papričica. Sve su paprike isprva zelene i kako
sazrijevaju, mijenjaju boju – paleta seže od zelene i ljubičaste do crvene i
svih nijansa žute i narančaste.
Slatke ili ljute?
Od slatkih paprika najčešće nalazimo baburu,
ali tu su i mnoge druge sorte: sitnije, svije-tložute mađarske paprike,
rog-paprike zanimljive narančasto-crvene boje, začinske paprike, slatki
feferoni, planika i još puno drugih. Sve su te paprike slatke, ali i u tome ima
mnogo nijansi, a sve su osobito dobre za mediteransku kuhinju juga Francuske,
Italije i Španjolske.
Kada ih kupujete, pazite da nisu nezrele. Zelena paprika
još nije razvila svoj puni okus i mnogo se teže probavlja. Zrele su paprike
izvrsne sirove i kuhane, pečene ili oguljene. Ljute čili papričice imaju još
više sorti, a razlikuju se veličinom i bojom te okusom i ljutinom. Jedu se
nezrele i zelene, posve zrele i sušene. Kad kupujete paprike, birajte sjajne, svježe primjerke bez mrlja ili
oštećenja na koži.
Paprike i ljute papričice pripremamo na isti način, neovisno
o veličini. Možete ih peći u komadu i potom oguliti i izvaditi sjemenke i
žilice (to su najljući dijelovi ljutih papričica). Također, možete im odrezati
gornji dio, istresti sjemenke i isjeći unutarnje žilice. Kada upotrebljavate
sušene ljute papričice, otvorite ih i bacite sjemenke i peteljke. Možete ih
brzo ispeći u vrućoj pećnici ili tavi te potom namočiti u vodu kako biste
dobili umak ili ih odmah stavili u jelo.
Pržene paprike s kaparima (4 porcije)
Pržene paprike dobre su na pizzi i tjestenini, u omletu i na
prepečenom kruhu.
Ako želite, možete pomiješati slatke i ljute paprike.
Prerežite popola tri slatke paprike, po mogućnosti različitih boja i sorti. Odrežite dio s peteljkom i
odstranite sjemenke i unutarnje žilice. Tanko ih narežite.
Potom oljuštite i
tanko narežite jedan luk. Zagrijte u teškoj tavi tri žlice maslinova ulja. Dodajte luk i pržite oko četiri
minute na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje. Potom stavite paprike i
posolite. Pržite još četiri do šest minuta ili dok paprike ne omekšaju.
Umiješajte dva do tri češnja češnjaka, jednu žlicu kapara, ispranih, ocijeđenih i krupno nasjeckanih. Pržite još nekoliko minuta.
Ako se počne lijepiti za dno, stišajte vatru. Kušajte i po potrebi dosolite.
Kada paprike budu gotove, pospite ih jednom žlicom nasjeckanog bosiljka ili peršina
(može i oboje). Poslužite poškropljeno ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Zanimljive recepte s ostalim finim namirnicama potražite u knjizi Umjetnost jednostavne hrane.
Ordinacija.hr