Iako zasad u Hrvatskoj teško nabavljivi, pekan orasi su među potrošačima u svijetu odavno hit.
Svrstavši ih na popis 15 namirnica s najvišim
 antioksidativnim kapacitetom, Državni zavod za poljoprivredu SAD-a potaknuo je
 i veći broj znanstvenih analiza ove fascinantne biljke.
Prema najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu Current
 Topics in Nutraceutical Research, pekan orasi najvjerojatnije su uključeni
 u zaštitu živčanog sustava jer su prepuni vitamina E, prirodnog
 antioksidansa. Zapravo, od svih orašastih plodova, u ovome ćete ih
 naći najviše. Tvari su to koje  štite stanice od niza mogućih oštećenja, a
 prema nekim studijama postoje dokazi da antioksidansi štite organizam i od
 ozbiljnih bolesti, kao što su Alzheimerova, Parkinsonova, rak i bolesti srca.
Thomas B. Shea sa Sveučilišta u
 Massachusettsu sa suradnicima je nedavno proveo nekoliko laboratorijskih
 studija na tri skupine miševa uzgojenih na način da pokazuju smanjenje funkcije
 motoričkih neurona, kao što se događa u ljudi koji boluju od amiotrofične
 lateralne skleroze. Miševi su konzumirali ili kontrolnu prehranu 
 (bez pekan oraha) ili su bili na jednom od režima prehrane koja je sadržavala
 različite količine pekan oraha. Prije i nakon provođenja istraživanja miševima
 je testirana sposobnost  funkcioniranja motoričkih neurona.
Rezultati su pokazali da su miševi koji su jeli
 dodatke pekan oraha značajno usporili opadanje motoričkih funkcija u
 usporedbi s miševima koji uopće nisu jeli ove orahe. Zanimljivo je i kako je
 otkriveno da što su više oraha jeli, miševi su uspješnije rješavali motoričke
 testove.
U prijevodu na ljudski organizam, čini se
 izvjesnim da bi redovita konzumacija ovih oraha mogla osigurati različite nutritivne
 i antioksidativne dobrobiti našem tijelu. Osim vitamina E, pekan orasi
 bogati su i vitaminom A, folnom kiselinom (posebice važnom za trudnice),
 kalcijem, magnezijem, fosforom, cinkom i vitaminom B, a ranije je dokazana i
 njihova učinkovitost u smanjenju razine kolesterola te sprečavanju razvitka
 raka dojke i pluća.
Izvor: Biologija.hr




