Pazite na unos šećera i ugljikohidrata.
Dijabetes je kronična bolest do koje dolazi kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a koji omogućuje stanicama preuzimanje glukoze iz krvi te njezinu preradu u energiju. Neuspjela proizvodnja inzulina, njegova nedjelotvornost ili oboje uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija). Ona je povezana s dugoročnom štetom za tijelo te otkazivanjem nekih organa i tkiva.
Dijabetičari moraju voditi računa o hrani i piću koje konzumiraju, njima nije sve dozvoljeno. Donosimo nekoliko izbora za utaživanje žeđi.
Sokovi
Za: Zaobiđite flaširani sok krcat šećerima i umjetnim okusima
te odaberite svježe iscijeđene sokove. Oni predstavljaju prave rudnike
vitamina, a to osigurava zdravlje.
Protiv: Ispijanje voćnih (i povrtnih) sokova trebalo bi biti
umjereno te svejedno vodite računa o kalorijama, ugljikohidratima i soli
koje unosite.
Savjet: Sok razblažite s malo vode.
Mlijeko
Za: Bogato je vitaminima i kalcijem, a sadrži i zdrave bakterije koje poboljšavaju stanje probavnog sustava.
Protiv: Mlijeko je kalorično i bogato ugljikohidratima.
Savjet: Za manje unesenih kalorija odaberite mlijeko s niskim postotkom masti (0,9 posto). Dobra alternativa može biti bademovo ili sojino mlijeko.
Čaj
Za: Čaj može biti bogati izvor antioksidansa, sitnih boraca protiv molekula slobodnih radikala koje odražavaju stanično oštećenje. Čaj će vas ujedno osvježiti i razbuditi, neovisno o tome pijete li ga toplog ili hladnog.
Protiv: Mnogi moraju svoj čaj zašećeriti kako bi ga popili.
Savjet: Kako biste izbjegli unos kalorija, pijte čaj bez šećera ili s malomasnim mlijekom.
Kava
Za: Mnogi bez nje ne mogu započeti svoj dan, stoga predstavlja glavni oslonac nakon buđenja.
Protiv: Dijabetičari smiju piti kavu, no uz određena ograničenja. Odaberite crnu kavu, preskočite dodatke poput šlaga i masnog mlijeka te šećer.
Savjet: Crnu kavu možete razblažiti s malo mlijeka s niskom razinom masnoće (0,9 posto) te dodati malo zaslađivača.
Alkohol
Alkohol može prouzročiti pravi kaos razini glukoze u krvi, stoga je najbolje izbjegavati ga ili piti u malim količinama. U svakom slučaju provjerite sa svojim liječnikom prije nego što počnete nazdravljati.
K.P.