Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pir – lako probavljiva žitarica koja pomaže pri mršavljenju

Foto: Shutterstock

Pravi pir je žitarica slična pšenici, samo s malo većim zrnom, a iznimno je probavljiva te sadrži manje glutena.

Pir se još naziva krupnik ili dinkel i jedna je od najstarijih vrsta žitarica, a potiče iz Azije. Samo pirovo zrno je žilavo i tvrdo, a kad se kombinira s drugim žitaricama jelu daje dozu hrskavosti.

Pir i zdravlje

Spomnuli smo da pir sadrži manje glutena, pa je bolji odabir za osobe intolerantne na gluten, a činjenica da je lako probavljiv ga čini idelanom namirnicom za prehranu starijih osoba i djece. Proteina ima više nego pšenica, tu je i vitamin A,C i B, minerali, te vlakna. Ima antioksidativno djelovanje te pomaže kod kožnih problema te se preporuča njegova konzumacija ako vas mući zatvor i probavava.

Vlakna koje ova žitarica sadži su odlićna pomoć pri mršavljenju jer će pojačati osječaj sitosti te potaknuti probavu na rad.

Priprema pira

Prepržena te mljevena zrna pira koriste se kao zamjena za kavu, ako imate problema s kofeinom. Priprema samog pira u zrnu se ne razlikuje puno od kuhanja ostalih žitarica. Potrebno ih je dobro oprati u hladnoj vodi i to više puta dok sva prljavština “ne ispliva na površinu”. Zrna trebaju u hladnoj vodi odstajati oko 5 sati (duplo više vode od količine pira). Pir se kuha u vodi u kojoj se namakao. Vodu posolite, poklopite i kuhajte na umjerenoj vatri oko sat vremena. Pomiješajte s prilogom.

Naravno, od pira možete raditi i kruh ali je puno podatniji ako se kombinira s drugim žitaricama.

Pripremite prhke kekse od pira

Foto: Shutterstock

A.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo