Prhki keksi od pira

Prhki keksi od pira shutterstock

Umjesto uobičajene kombinacije brašna od pšenice i maslaca, zašto ne biste napravili prhke kolačiće od pirovog brašna i margarina?

Pir (poznat pod imenima dinkel ili krupnik), "stara" je integralna žitarica koje pripada tradicionalnijim jelovnicima. Nažalost, danas rijetko nailazimo na nju u svakodnevnoj kuhinji, što je prava šteta, s obzirom na njegova nutritivna svojstva.

Naime, pir sadrži nešto više proteina od pšenice, nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B, minerale (selen, kalcij, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij i bakar) te vlakna. Studije su pokazale kako pomaže u borbi protiv anemije, djeluje laksativno i okrepljujuće ua organizam. Ima izraženo antioksidativno djelovanje, a dobrobitno djeluje i kod kožnih i alergijskih osipa, neurodermitisa, reumatskih oboljenja te povišenog kolesterola.

Donosimo vam recept za prhke kekse od pira. Med će ih prirodno zasladiti, vanilija dati neodoljivu zimsku aromu, a limunova korica osvježiti!

Sastojci:

  • dvije šalice pirovog brašna
  • 150 grama margarina
  • dvije žlice meda
  • naribana korica jednog limuna
  • pola žličice vanilije

Priprema:

1. Umiješajte sve sastojke dok ne dobijete tijesto. Pokrijte ga i ostavite u hladnjaku pola sata.

2. Razvucite tijesto i kalupima izrežite sitne kekse.

3. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, kekse stavite na lim za pečenje podložen masnim papirom i pecite 20 minuta. Ostavite neka se ohlade.

Dobar tek!

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!