“Ako se jede poslije namirnica koje su bogate ugljikohidratima, kao što je bijeli kruh, pistacio može sniziti njihovu apsorpciju te tako sniziti razinu šećera u krvi”, tvrde stručnjaci Sveučilišta u Torontu.
Nastavljaju kako ovi popularni oraščići mogu pomoći kontrolirati dijabetes,
koji se proširio svijetom i došao do točke kada je postao epidemija. Trenutno,
sedam posto globalne populacije boluje od dijabetesa.
Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes, čak je 285 milijuna
ljudi razvilo ovu bolest. Samo 15 godina ranije, brojevi su bili znatno niži –
150 milijuna.
“Držanje glukoze u krvi pod kontrolom je važno za sprječavanje i
kontroliranje dijabetesa. Naši preliminarni rezultati pokazuju kako susprezanje
glikemijskog odgovora hrane bogate ugljikohidratima može biti dio mehanizma
kojim pistacio pridonosi prevenciji i kontroliranju dijabetesa”, objasnio
je Cyril Kendall, čelnik istraživanja.
Kanadski su stručnjaci također ustanovili kako pistacio pomaže ukrotiti glad jer kontrolirati hormone koji ju stimuliraju, te tako poboljšati dugoročno
kontroliranje razine šećera u krvi.
“Nezasićene masnoće iz pistacija dokazano pomažu sniziti loš kolesterol
(LDL) i povećati dobar HDL) koji štiti srce”, prokomentirao je stručnjak
za zdravlje R.R. Kasliwal.
Dijabetes tipa 1 se ne može spriječiti, no tip 2 se može kontrolirati i čak
spriječiti u više od polovice dijagnosticiranih ako se bave tjelesnom
aktivnošću i posvete pravilnoj prehrani. Zdravstvene posljedice dijabetesa su
bubrežne bolesti, sljepoća, amputacija udova, srčane bolesti i moždani udar.
K. Horvat