Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pobijedite stres uz pomoć voća i povrća

Razina stresa i pravilna prehrana usko su povezani. Na žalost, zbog prezaposlenosti često ne stignemo birati namirnice koje su prije svega zdrave. Pokušajte izbjeći takve situacije planirajući obroke unaprijed. Voće i povrće su uvijek dobar odabir!

Složeni ugljikohidrati, koji se nalaze u voću i povrću, potiču oslobađanje serotonina, a ostale nutritivne tvari, kao što su vitamini i minerali, idu u prilog dobrom raspoloženju.

Vitamini i minerali

Vitamin B vam je potreban ako ste napeti, a možete ga potražiti u kelju i brokuli. Spomenuto istraživanje navodi da flavonoidi i omega-3 masne kiseline pospješuju koncentraciju, pamćenje i raspoloženje, a također smanjuju razinu hormona stresa – kortizola. Vitamin C, koji čuva organizam od bolesti, nadomjestit ćete konzumacijom soka od jabuke i naranče.

I pojedini minerali, poput cinka i kalcija se gube pod utjecajem stresa pa je važno da konzumirate što više namirnica poput peršina, đumbira, špinata, blitve i mrkve.

Kao pomoć pri rješavanju stresa sve se više spominje zeleni čaj. U članku Zeleni čaj ublažava stres i umor saznajte što o tome kažu istraživanja stručnjaka.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo