Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pomaže li kava zaštiti vida?

Gotovo da je nemoguće pronaći osobu koja svoje jutro ne započinje šalicom tople kave. Omiljena jutarnja “dizalica” nije samo ukusna, nego je i zdrava ako se pije umjereno.

Bezbroj je mnogo studija koje su ustanovile pozitivne učinke konzumacije kave. Primjerice, ona pomaže u zaštiti mozga od razvijanja Alzheimerove bolesti, snizuje rizik od povrata raka prostate ili njegovo napredovanje, potiče središnji živčani sustav i djeluje kao stimulans, zbog čega smo budniji i koncentrirani, odgađa pojavu umora, potiče cirkulaciju, olakšava probavu, smanjuje rizik od tumora mozga jer sadrži antioksidanse, može pomoći u zaštiti od raka jetre, a sada stručnjaci Sveučilišta Cornell zaključili kako kava može pomoći u sprječavanju oštećenja vida, pa čak i sljepoće!

Naime, antioksidans prisutan u kavi – klorogenična kiselina – ima značajno neuroprotektivno djelovanje i pokazalo se kako može spriječiti degeneraciju mrežnice kod laboratorijskih miševa.

Za potrebe istraživanja, miševi su podvrgnuti tretmanu s dušikovim oksidom koji stvara oksidativni stres i slobodne radikale, pto posljedično dovodi do oštećenja mrežnice oka. Međutim, oni “ispitanici” koji su prethodno bili tretirani klorogeničnom kiselinom pokazali su se imunim na takav negativan utjecaj slobodnih radiikala i kod njih nije zabilježeno propadanje mrežnice.

Američki istraživači tvrde kako je njihov sljedeći korak ustanoviti može li ispijanje kave olakšati prodiranje klorogenične kiseline kroz membranu između krvi i mrežnice. Ako se konzumacijom kave ova kiselina neposredno “dostavi” do mrežnice, tada bi liječnici u budućnosti mogli preporučiti kavu kao sredstvo zaštite od oštećenja mrežnice!

“Kava je najpopularniji napitak na svijetu, a mi razumijemo koje dobrobiti možemo imati od nje. Neobrađena kava prosječno sadrži samo jedan posto kofeina, ali sedam do devet posto klorogenične kiseline”, objasnio je Chang Y. Lee, voditelj studije objavljene u časopisu Agricultural and Food Chemistry.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo