Pomaže li kava zaštiti vida?

prijateljice, kava, kolaci, kuhanje

Gotovo da je nemoguće pronaći osobu koja svoje jutro ne započinje šalicom tople kave. Omiljena jutarnja "dizalica" nije samo ukusna, nego je i zdrava ako se pije umjereno.

Bezbroj je mnogo studija koje su ustanovile pozitivne učinke konzumacije kave. Primjerice, ona pomaže u zaštiti mozga od razvijanja Alzheimerove bolesti, snizuje rizik od povrata raka prostate ili njegovo napredovanje, potiče središnji živčani sustav i djeluje kao stimulans, zbog čega smo budniji i koncentrirani, odgađa pojavu umora, potiče cirkulaciju, olakšava probavu, smanjuje rizik od tumora mozga jer sadrži antioksidanse, može pomoći u zaštiti od raka jetre, a sada stručnjaci Sveučilišta Cornell zaključili kako kava može pomoći u sprječavanju oštećenja vida, pa čak i sljepoće!

Naime, antioksidans prisutan u kavi - klorogenična kiselina - ima značajno neuroprotektivno djelovanje i pokazalo se kako može spriječiti degeneraciju mrežnice kod laboratorijskih miševa.

Za potrebe istraživanja, miševi su podvrgnuti tretmanu s dušikovim oksidom koji stvara oksidativni stres i slobodne radikale, pto posljedično dovodi do oštećenja mrežnice oka. Međutim, oni "ispitanici" koji su prethodno bili tretirani klorogeničnom kiselinom pokazali su se imunim na takav negativan utjecaj slobodnih radiikala i kod njih nije zabilježeno propadanje mrežnice.

Američki istraživači tvrde kako je njihov sljedeći korak ustanoviti može li ispijanje kave olakšati prodiranje klorogenične kiseline kroz membranu između krvi i mrežnice. Ako se konzumacijom kave ova kiselina neposredno "dostavi" do mrežnice, tada bi liječnici u budućnosti mogli preporučiti kavu kao sredstvo zaštite od oštećenja mrežnice!

"Kava je najpopularniji napitak na svijetu, a mi razumijemo koje dobrobiti možemo imati od nje. Neobrađena kava prosječno sadrži samo jedan posto kofeina, ali sedam do devet posto klorogenične kiseline", objasnio je Chang Y. Lee, voditelj studije objavljene u časopisu Agricultural and Food Chemistry.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!