Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako redovito ispijanje tople čokolade ili kakaa prije spavanja, može spriječiti probleme s pamćenjem kod starijih osoba.
Kakao sadrži visoku razinu flavonola koji se također nalaze u čaju, grožđu, crnom vinu i jabukama. Riječ je o podgrupi dobro poznatih flavonoida, koji imaju izuzetno jaka antioksidativna svojstva i koji štite moždane stanice od oštećenja.
Istraživanje je pokazalo kako osobe koje svakodnevno ispiju šalicu
kakaa ili vruće čokolade imaju bolju
“radnu memoriju” te ostvaruju bolje rezultate u testovima
rasuđivanja.
Osim što je idealna poslastica,
kakao stimulira proizvodnju endorfina, hormona sreće. On pomaže zdravlju arterija i štiti nas od krvožilnih bolesti,
smanjuje krvni tlak, povećava elasticitet žila i smanjuje rizik od
srčanog udara, snižava kolesterol. Nedavno istraživanje je pokazalo kako nas kakao može zaštititi od raka debelog crijeva.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Hypertension.
K. R.