Poriluk je u Europi već tisućljećima poznat kao ljekovito povrće s posebnom simbolikom – vjerovalo se da daje živost i hrabrost. U antičko doba poriluk se preporučivao “za jasan i snažan glas“.
Iako je poriluk blažeg okusa od svojih botaničkih rođaka luka i češnjaka, sličan im je po obilju vrijednih sastojaka među kojima su ljekoviti sumporni spojevi, blagotvorni za zdravlje srčanožilnog sustava.
Poriluk je vrlo dobar izvor mangana, a sadrži i dosta vitamina C i B6 (piridoksina), folne kiseline, željeza, magnezija i kalcija.
Melem za probavu
Povoljno djeluje na mokraćni i probavni sustav, pročišćuje crijeva, pomaže radu jetre, žuči i gušterače, uravnotežuje razinu šećera u krvi. Poriluk ima blagotvoran učinak i na živčani sustav, a preporučuje se i kod reume i gihta.
- Ako je moguće, potražite prirodno uzgojen poriluk, čvrst i ravan, tamnozelenih listova i duga bijela vrata. Birajte poriluk srednje veličine, promjera od 12 do 25 mm, jer debele “slonovske“ stabljike nisu najukusnije.
- Poriluk može ostati svjež do tjedan dana ako ga čuvate u hladnjaku. Stavite da u plastičnu vrećicu i čvrsto je omotajte oko poriluka, istiskujući pritom što je više moguće zraka iz vrećice. Ne perite poriluk prije stavljanja u hladnjak jer će izlaganje vodi ubrzati kvarenje. Operite ga tek neposredno prije pripreme.
- Poriluk odlično prija u varivu; pirjan s jajima ili gljivama; dodan salatama, juhama, slanim savijačama, kroketima…
- Najviše hranjivih tvari poriluk će zadržati ako ga što kraće termički obrađujete. Sedam minuta preporučuje se kao optimalno vrijeme za zdravu i ukusnu pripremu poriluka.
Idealnih 7 minuta za pripremu
Sastojci za 2 osobe: 450 g poriluka srednje veličine, 3 žlice + 2 žlice pilećeg ili povrtnog temeljca, 2 žlice maslinova ulja (po mogućnosti ekstra djevičanskog), 1 žličica limunova soka, morska sol i papar po želji
Priprema: poriluk operite, odrežite zelene vrhove i korijen. Ostatak narežite na vrlo tanke ploške (otprilike 3 mm) te ih ostavite da odstoje 5-10 minuta jer se tako pojačava djelovanje blagotvornih tvari u poriluku.
U tavi od nehrđajućeg čelika na srednje jakoj vatri zagrijte 3 žlice temeljca dok ne zakipi.
Dodajte mu poriluk, poklopite i pirjajte 4 minute. Dodajte 2 žlice temeljca, smanjite vatru pa pirjajte otklopljeno još 3 minute uz često miješanje.
Prebacite poriluk u zdjelu. Bit će ukusniji ako ga s ostalim sastojcima izmiješate dok je još vruć.
Poriluk pripremljen prema navedenom receptu možete poslužiti na razne načine:
- Posipajte poriluk naribanim parmezanom
- Oplemenite poriluk balzamičnim octom ili omiljenim preljevom za salate
- Posipajte poriluk svježe naribanim đumbirom
- Kopar i vlasac nadopunjuju okus poriluka
Brza krem juha od poriluka i krumpira
Izmiješajte u mikseru poriluk pripremljen prema gore navedenom osnovnom receptu, 1 šalicu krumpira kuhana na pari, 1 šalicu toplog mlijeka, 2 žlice parmezana i 1/2 žličice sjemenki kopra. Miksajte 1 minutu.
Slasne salate, palačinke i kroketi
- Svježi poriluk može se kombinirati s drugim povrćem ili voćem. Izvrsnu salatu dobit ćete ako svježem narezanom poriluku dodate naribanu jabuku, nasjeckane orahe, malo komorača i jabučnog octa.
- Porilukom možete fino začiniti salatu od svježih rajčica ili salatu od kuhanih mahuna.
- Sitno nasjeckan poriluk, osobito zeleni dio, možete dodati u tanjur juhe umjesto peršina ili celera.
- Pripremite palačinke na drukčiji način – nadjevene pirjanim porilukom s dodanim začinima po ukusu.
- Nakratko skuhan poriluk ocijedite i sitno nasjeckajte. Po želji umiješajte sastojke s kojima se može napraviti smjesa za krokete, npr. jaje, krušne mrvice, malo brašna. Začinite smjesu po želji, oblikujte krokete, nakratko ih pržite u vrelom ulju, pa ocijedite.
Pogača s porilukom
Donje, bijele dijelove poriluka dobro operite, narežite na kolutiće, posolite, popaprite i nakratko pirjajte na maslacu dok ne omekšaju. Napravite lisnato tijesto ili uzmite gotovo smrznuto.
Polovinu tijesta stavite u namašćen lim odnosno posudu za pečenje pa na tijesto stavite poriluk. Prekrijte ostatkom tijesta, rubove dobro stisnite. Premažite maslacem ili mlijekom te pecite u vrućoj pećnici pola sata. Umjesto lisnatog tijesta možete napraviti pogaču s tijestom kao za pizzu ili za kruh.
I.V.
Foto: Shutterstock