Jeste li znali da smanjen unos crvenog mesa u organizam smanjuje rizik od dijabetesa i srčanog udara? Nove studije donose jake dokaze.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, jedan član kućanstva u godini dana pojede 18,1 kilograma svinjetine i 15,3 kilograma suhomesnatih proizvoda, salame i paštete, što je 42 grama dnevno.
Nova studija zaključuje da smanjena konzumacija crvenog mesa poput govedine, svinjetine i janjetine snizuje rizik od dijabetesa. Istraživači su pratili 149.000 osoba koji su odgovarali na pitanje o prehrani svakih četiri, 12 te 16 godina. Došli su do zaključka da oni koji su povećali konzumaciju crvenog mesa imaju čak 48 posto veće šanse za oboljenje od dijabetesa tipa 2, koji je i najčešći. Ljudi koji su jeli više crvenog mesa za vrijeme ovog istraživanja nakupili su i višak kilograma.
Visoke razine zasićenih masnoća i kolesterola u crvenom mesu smatraju se glavnim krivcima za povećanje rizika od srčanih bolesti
Pomozite si ovim savjetima
- Shvatite ovu studiju ozbiljno: Jedite manje crvenog mesa.
- Popričajte sa svojim doktorom o riziku oboljenja od dijabetesa.
- Povećajte tjelesne aktivnosti. Pokušajte vježbati 30 minuta dnevno.
- Jedite više povrća.
- Smanjite unos zasićenih masti koje pronalazimo u sirevima, punomasnom mlijeku i crvenom mesu.
- Ako ste žena i imali ste dijabetes tijekom trudnoće, postoji rizik da ćete dobiti dijabetis kasnije u životu.
Nedavna istraživanja otkrivaju potpuno nove informacije o tome kako crveno meso povećava rizik od bolesti srca. Bakterije koje žive u našim crijevima razgrađuju l-karnitin, tvar koja je u malim količinama sadržana u crvenom mesu. Te bakterije, pak, stvaraju tvar koja oštećuje stjenke arterija.
A. A.