Hrana i recepti

Hrana i recepti

Povremeni post je dobar za zdravlje srca

Iako se mnogi okreću izgladnjivanju kako bi izgubili suvišne kilograme, struka ističe kako je ova metoda loša za metabolizam jer ga oslabljuje i usporava. No, povremeni post može biti koristan za zdravlje, tvrde američki istraživači.

Rutinski povremeni post može sniziti rizik od koronarne bolesti arterija, dijabetesa te pozitivno djelovati na razinu kolesterola u krvi. I šećerna bolest i povišeni kolesterol predstavljaju faktore rizika za bolesti srca.

“Post uzrokuje glad ili stres. Kao odgovor, tijelo otpušta više kolesterola te tako dozvoljava da se koriste masnoće kao energija, umjesto glukoze. Ovo smanjuje broj masnih stanica u tijelu i važno je jer što tijelo ima manje masnih stanica, to će manje biti sklono otpornosti na inzulin”, objasnio je Benjamin Horne, direktor kardiovaskularne i genetske epidemiologije Instituta za srce medicinskog centra Intermountain u New Orleansu, voditelj studije.

Njegov je tim proučavao 200 osoba i njihove podatke usporedio s 30 pacijenata koji su 24 sata pili samo vodu. Zatim su praćeni sljedećih 24 sata kada su normalo jeli. Svi su ispitanici prošli preglede kako bi se procijenili njihovi faktori rizika za krvožilne bolesti, markeri metaboličkog rizika i sl.

Iako rezultati podupiru povremeno suzdržavanje od hrane, istraživači ne preporučuju svima ovu metodu. Smatraju kako je potrebno provesti više istraživanja kako bi u potpunosti ustanovili reakcije tijela na post i njegov učinak na zdravlje. Voditelj studije Horne smatra kako bi se jednodnevni post mogao u budućnosti preporučiti kao metoda sprječavanja dijabetesa i koronarnih bolesti srca.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo