Hrana i recepti

Hrana i recepti

Poznata nutricionistica savjetuje kako napokon stati na kraj prejedanju

Shutterstock 411677209

Nutricionistica Cynthia Sass iz Los Angelesa donosi provjerene savjete kako se kontrolirati ako radite od kuće i ne otvarati hladnjak prečesto.

Bilo da ste u karanteni, izolaciji, ili vaš šef zahtjeva da radite od kuće, vjerojatno ste primijetili da jedete puno više i češće, ali i ne tako kvalitetno, od kad traje pandemija zbog koronavirusa. Upravo je rad od kuće idealan recept za ugađanje hranom. Ako vam se ne sviđa ta nova rutina života u zatvorenom prostoru, ali ne znate kako se vratiti u „normalu“, ova stručnjakinja vam donosi par zanimljivih savjeta koji bi vam sigurno mogli pomoći.

Napravite raspored obroka

I u slučaju hrane je rutina vrlo važna i osnova je za pravilnu prehranu. Ako nikada niste bili osoba od doručka, možda je upravo sada vrijeme da to postanete i uvedete ovu zdravu naviku u život. Studija provedena ove godine i objavljena u magazinu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism otkriva kako je obrok pojeden ujutro, bez obzira na to koliko kalorija pojedemo, pokretač duplo jače dijetno-inducirane termogeneze (mjera koja kazuje kako dobro radi metabolizam). Naravno, proces je sasvim suprotan ako iste namirnice pojedete navečer. Ovo je istraživanje samo potvrdilo ono što se govori oduvijek, a to je da doručak mora biti kraljevski, ručak za prinčeve, a večera za siromašne.

Istraživanje je provedeno u laboratoriju, a sudjelovalo je 16 muškaraca koji su konzumirali lagane jutarnje obroke i jako kalorične namirnice za večeru, ali su za potrebe drugog ciklusa istraživanja okrenuli raspored. Koncentracija šećera i inzulina u krvi je nakon doručka bila znatno smanjena, za razliku od večere. Kada su sudionici pojeli male količine hrane za doručak i obilnu večeru, cijeli dan su imali pojačan apetiti i želju za slatkim.

Neočekivani trikovi kojima ćete ubrzati dijetu, a znaju ih samo nutricionisti

Odvojite dovoljno vremena ujutro kako biste pripremili obilan i kvalitetan doručak za idealan početak dana. Ručak pripremite tri do 5 sati kasnije, a svakako izbjegavajte jesti večeru tri sata prije odlaska u krevet kako bi probava imala vremena odraditi svoj posao. Ova praksa će omogućiti i da kvalitetno spavate.

Nemojte jesti dok radite

Iako je primamljivo grickati čokoladu ili sendvič dok radite na kompjutoru, slušate predavanje online ili odgovarate na poštu, ipak je najbolje uzeti pauzu za obrok. Još je jedna studija provedena ove godine, a objavljena u magazinu The American Journal of Clinical Nutrition otkrila kako je upravo navika jedenja za vrijeme rada odličan način da pojedete previše. Odredite kada je za vas idealno vrijeme za obrok, ugasite zvuk na mobitelu i udaljite se od radnog stola i ostalih stvari koje vam kradu pažnju i uživajte u obroku. Možda zvuči nekonvencionalno ali ako objedujete bez distrakcija, jedete „svjesno“ što će vam olakšati da prepoznate trenutak kada ste siti i kada vam ne treba više hrane.

Što znači jesti s punom svjesnošću?

Jesti s punom svjesnošću znači namjerno usmjeriti svoju pažnju na hranu i jedenje za vrijeme objeda, prateći što se događa u svakom pojedinom trenutku, bez prosudbe. Drugim riječima, proces jedenja treba osvijestiti kroz sva osjetila, obraćajući pažnju na miris hrane, njezin okus, teksturu, temperaturu, oblik, boju.

Možemo osvijestiti i emocije koje u tom trenutku doživljavamo (nestrpljivost, uzbuđenje, užitak, krivnju, tugu) i s njima povezane misli koje nam prolaze glavom (ovo je ukusno, ne mogu stati, udebljat ću se, nije zdravo).

Koje su prednosti jedenja s punom svjesnošću?

Kada jedemo s punom svjesnošću, jedemo sporije i možemo više uživati u istoj ili manjoj količini hrane. Budući da se usmjeravamo na tjelesne osjete, vjerojatno ćemo ranije primijetiti da smo siti.

Može li cink biti oružje u borbi protiv koronavirusa i u kojim ga namirnicama pronaći?

Također, možemo uočiti emocije koje obično prethode želji za hranom ili koje prethode prejedanju. S druge strane kada jedemo na svoj uobičajeni način – često nismo svjesni koliko brzo jedemo ili malo žvačemo jer istovremeno gledamo televiziju. Zbog toga jedemo dok god ima hrane ispred nas, neovisno o tome jesmo li se najeli ili jesmo li uopće bili gladni.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo