Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pravilna konzumacija crvenog mesa

Koji je pravilan način konzumacije crvenog mesa? Većina nas si postavlja to pitanje, a pogotovo nakon što smo sve više informirani o lošem utjecaju povećanog unosa ove namirnice – može uzrokovati razne kardiovaskularne bolesti i pojave tumora, a sasvim sigurno i proširenje u struku…što učiniti? Postoji li zdrav način unosa mesa?

Postoji, i to ne znači da ćete morati postati vegetarijanac! Oni od nas koji vole meso sasvim sigurno ga jedu previše.

Koje je rješenje

I ovaj problem ima jednostavno rješenje. Ono što trebate učiniti je smanjiti porcije i paziti da jedete meso visoke kvalitete ili ono organski uzgojeno.

Evo nekoliko jednostavnih uputa:

1. Gledajte na meso kao na poslasticu. To znači da bi ga trebali koristiti kao prilog ili čak kao ukras, a ne kao glavno jelo.
2. Čuvajte obilne mesne obroke za dane slavlja: božićne blagdane, rođendane.
3.
Kupujte najkvalitetnije meso koje možete pronaći i kupujte male komade.

Zašto ovo ima smisla

Kada odlučimo da ćemo jesti manje mesa možemo si priuštiti meso puno bolje kvalitete te smanjujemo loš utjecaj mesa na dva načina: Prvi je taj da smanjujemo troškove i unos crvenog mesa, a drugi je da kupovinom organskog mesa podržavamo ljude koji ih uzgajaju i tako reklamiramo dobar proizvod.

U praksi ovakva vrsta prehrane ima jednu bitnu karakteristiku, a ta je da meso postaje prilog ili se dodaje zbog mirisa, a nikako glavno jelo. Tako na primjer goveđi gulaš postaje gulaš od povrća s mesom. Meso ovako ne gubi na svojoj važnosti samo postaje igrač u timu koji se zalaže za zdravlje.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo