Iako stručnjaci ne savjetuju konzumiranje 100 posto sirove hrane, ipak priznaju kako nekuhana i neprerađena hrana ima brojne prednosti – voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke.
Donosimo pet razloga zašto biste trebali uključiti sirove
namirnice u svakodnevni jelovnik:
1. Sirova hrana obiluje nutrijentima. Hrana bogata
nutrijentima osigurava organizmu više vitamina, minerala i esencijalnih
nutrijenata, a sadrži malo kalorija. Jedite puno voća i povrća jarkih
boja, cjelovite žitarice i grahorice.
2. Sirova hrana bogata je vlaknima. Pod pojmom sirova hrana uglavnom se misli na biljke i njihove plodove – takve namirnice obiluju vlaknima. Zašto je važno prehranu oplemeniti vlaknima?
Ona sprječavaju konstipaciju, smanjuju probavne tegobe, snižavaju razinu kolesterola, kontroliraju šećer u krvi i pomaže kod gubitka težine. Hrana bogata vlaknima treba se duže žvakati, a
pruža osjećaj sitosti na dulje vrijeme. Stručnjaci preporučuju dnevni unos vlakana od 25 grama za žene i 35 grama za muškarce.
3. Sirova hrana je bogata dobrim masnoćama. Neke zdrave masnoće potrebne su
našem organizmu, no visoke razine zasićenih masti povezane su s povišenom
razinom kolesterola i većim rizikom od srčanih oboljenja. Jedenje sirove hrane smanjuje
ukupan unos hrane bogate mastima.
4. Sirova hrana ima malo kalorija. Konzumiranje sirovog povrća sigurno će doprinijeti vašoj liniji. Naime voće i povrće siromašno je kalorijama, a jača zdravlje organizma. Kad god uhvatite priliku, počastite se obrokom voća ili gricnite povrće.
5. Sirova hrana obiluje vodom. Hrana koja je dijelom tekuća
i sadrži puno vode, pomaže da se osjećate sitima, te zato kontrolira vaš unos
kalorija.
Prehrana sirovim namirnicama znači jedenje nekuhanog (i neprerađenog) voća i povrća – u
najosnovnijem obliku. Tu se ubrajaju
grahorice, voće, povrće, orašasti plodovi, klice i sirove masline.
Pripazite, iako je sirova hrana dobra za vašu prehranu, ponekad jedenje samo
takvih namirnica nije dobro za zdravlje.
D.Š.