Starije žene koje jedu puno voća, povrća i cjelovitih žitarica imaju manju vjerojatnost za prijelome kosti od dama koje izbjegavaju zdravu hranu. Pokazali su to rezultati novog istraživanja objavljenog u američkom časopisu Journal of Clinical Nutrition.
Međutim, znanstvenici napominju kako istraživanje ne
dokazuje da spomenute namirnice, same po sebi, izravno smanjuju rizik od prijeloma. Rezultati naglašavaju još jedan potencijalni zdravstveni razlog zbog
kojeg bi osobe trebale posegnu za jabukom umjesto čipsom.
Brojna su istraživanja otkrila da viši unos određenih
hranjivih tvari, poput kalcija i vitamina D, pridonose kvaliteti koštane mase i
smanjuju rizik od prijeloma tijekom kasnijih godina života.
Znanstvenici su otkrili kako svako 40-postotno
povećanje kalorija dobivenih iz voća, povrća i drugih hranjivih tvari smanjuje izglede
za moguće lomove i to za 14 posto. Pozitivni rezultati su zabilježeni čak i kad su znanstvenici uzeli u obzir i
druge faktore poput tjelesne težine, gustoće kostiju, pušenja te unosa kalcija i vitamina D.
K. R.