Osteoporozu karakteriziraju tanke i slabe kosti sklone prijelomu, pogotovo u području kukova i kralježnice. Kako biste sačivali zdrave kosti, važno je pravilno se hraniti.
Problemu može pridonijeti manjak hranjivih sastojaka odnosno vitamina i minerala, uključujući magnezij, bor, silicij, kalcij i vitamine D, K i C. Osim prehrane, važan čimbenik u prevenciji osteoporoze je i redovito vježbanje.
Hrana koju valja izbjegavati
Izbjegavajte gazirana pića jer sadrže vrlo visoke količine fosfora. Izbjegavajte šećer i bijele rafinirane ugljikohidrate koji povećavaju izlučivanje kalcija. Smanjite konzumaciju kofeina; tri šalice dnevno mogu povisiti rizik od osteoporoze za 82 posto. Izbjegavajte alkohol jer ga karakterizira visoka kiselost. Izbjegavajte dosoljavanje hrane jer ova loša navika povećava izlučivanje kalcija.
Izbjegavajte visokoproteinske dijete jer su visoko kisele. Konzumirajte ne više od jedne porcije mesa ili ribe po obroku (važno je da bude veličine dlana). Važno je da uz proteine uvijek konzumirate puno alkalizirajuće hrane. Smanjite konzumaciju ili potpuno izbjegavajte mliječne proizvode. Ironično, mlijeko može biti vrlo kiselo prema tijelu, što u konačnici može izvući kalcij iz kosti.
Namirnice čiju upotrebu treba povećati
Povećajte unos svih vrsta voća i povrća jer je ono vrlo alkalizirajuće. Dan započnite sokom od zelenog povrća, koji će vam pružiti visoku količinu alkalizirajućih hranjivih tvari koje su brzo i jednostavno probavljive. Zeleno povrće koje sadrži visoke količine kalcija uključuju kelj, špinat, brokulu i drugo zeleno lisnato povrće. Jedite puno zelene salate, celera, prosa, zobi i pastrnjaka; sve ove namirnice sadrže visoku količinu silicijevog dioksida, minerala važnog za regeneraciju kostiju.
Povećavanjem unosa spomenutih namirnica povećavate i unos vitamina K i magnezija. Otkriveno je da je njihova razina iznimno niska kod osoba s osteoporozom. Morska trava i alfalfa sprječavaju gubitak koštane mase.
Karfiol, juha od luka, bobičasto voće, krumpir i zeleno lisnato povrće su preporučljivi i bogati vitaminom C. On pomaže u proizvodnji kolagena koji čini 90 posto koštane srži. Kao alternativu mlijeku preporuča se korištenje zobenog mlijeka. Mineral bor, važan za strukturu kostiju, otkriven je u jabukama, kruškama, grožđu, breskvama, bademima i lješnjacima. Jedite fermentirane sojine proizvode 2-3 puta tjedno, uključujući tempeh i miso, jer su bogati fitoestrogenima.
Prestanite pušiti jer je ova loša navika povezana s povećanjem rizika od razvoja osteoporoze. Izbjegavajte dugoročnu izloženost stresu.
K. R.