Salate iz trgovine koje su prethodno oprane i očišćene nisu toliko čiste koliko vjerujemo.
Istraživanje koje je provelo američko društvo
potrošača Consumers Union ustanovilo je visoke razine bakterija koje se obično
povezuju s lošim sanitetskim uvjetima i fekalnim zagađenjem u mnogim pakiranjima
prethodno opranih salata na policama trgovina.
Ustanovljena količina bakterija nije
predstavljala posebno veliki rizik za građanstvo, međutim, njihova je
prisutnost označila veću vjerojatnost kontaminacije rijetkim i moguće
smrtonosnim patogenima kao što su Escherichije coli i salmonele, tvrdi doktor
Michael Hensen.
Kako bi ovo saznanje stavio u kontekst stvarnih
događaja, Hansen je spomenuo epidemiju Escherichijom coli u jesen 2006. godine
koja je započela sa svježim zapakiranim špinatom, a završila s tri smrtna
slučaja.
Istraživači udruge testirali su 208 pakiranja
salata 16 različitih tržišnih marki u američkim gradovima. Salate su prodavane
ili u vrećicama ili plastičnim kutijama.
Ustanovili su kako je 39 posto salata sadržavalo
više od 10.000 koliformnih bakterija po gramu (bakterije koje žive u debelom
crijevu), a 23 posto je sadržavalo više od 10.000 jedinki enterokokus bakterija
stvaraju kolonije. Brojka od 10.000 uzeta je kao “najvjerojatniji broj po
gramu”.
Prema udruzi, ove razine nisu prihvatljive, s
obzirom da su neka pakiranja sadržavala više od milijun bakterija po gramu.
Doktor Hansen savjetuje kupnju salata čiji rok
trajanja ističe za najmanje šest dana, a sve salate koje su deklarirane kao
“prethodno oprane” se svejedno trebaju ponovo oprati.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Consumer Reports.
K. Horvat