Ukoliko tjedno jedete sedam i više znatno povećavate rizik od preuranjene smrti, a jaja su posebno štetna za dijabetičare. Rezultati su to nedavnog istraživanja na ljudima srednje dobi.
Iako su jaja danas uobičajena u prehrani i dio svakodnevnih obroka, radi se o namirnicama bogatima štetnim kolesterolom. Ta vrsta kolesterola začepljuje krvne žile te
povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
Osobe koje ne boluju od dijabetesa mogu jesti do šest jaja tjedno kako bi
izbjegli štetne posljedice, no dijabetičari bi jaja trebali izbjegavati u
potpunosti.
Konzumacija do šest jaja tjedno ne izaziva povećanu smrtnost, dok
konzumacija sedam ili više jaja tjedno kroz duži period povećava rizik od
preuranjene smrti za 23 posto. Kod ljudi koji boluju od dijabetesa, konzumacija
jaja općenito povećava rizik od smrti. Istraživanja su pokazala da konzumacija
jaja povećava i rizik od srčanog i moždanog udara.
D.Š.