Uz malo mašte, truda te pravih informacija prehrana bez glutena je moguća, a može biti izrazito kvalitetna i raznolika, čime se osigurava dugoročno zdravlje i “normalan” život svih osoba koje ne podnose gluten.
Lijeka za celijakiju nema i jedina je terapija doživotna bezglutenska prehrana, a taj problematičan sastojak (bjelančevina gluten) se nalazi u brojnim žitaricama poput pšenice, raži, ječma. Adrijana Bručić svoj problem s glutenom riješava tako da stalno isprobava nove recepte i dijeli ih sa svima koje muči isti problem. Danas je za vas pripremila pripremila dva recepta koji će vam sigurno olakšati kuhanje.
Široka tjestenina bez glutena
Sastojci:
- 5 jaja
- 400 grama MIX B SCHAR bezglutenskog brašna
Priprema:
- Od jaja i brašna umijesiti glatko i elastično tijesto koje ne smije biti tvrdo.
- Potrebno je razvaljati tijesto na pobrašnjenu podlogu, a zatim ga rezati na uže trake (12 cm).
- Za rebrasti oblik tjestenine upotrijebite rebrasti nož za rezanje.
- Tjesteninu je potrebno sušiti minimalno sat vremena.
- Kuhati u posoljenoj kipućoj vodi 15 minuta.
- Poslužiti uz omiljeni umak.
Bezglutenske kore za lazanje
Sastojci:
- 6 jaja
- 550 grama MIX B SCHAR bezglutenskog brašna (po potrebi dodat još brašna)
Priprema:
- Od jaja i brašna umijesiti glatko elastično tijesto te ga razvaljati na pobrašnjenoj podlozi.
- Rezati kore na širinu od 10 centimetra i dužinu od 20 centimetra.
- Kore pustiti da se suše minimalno sat vremena.
- Slagati kore uz omiljeni umak za lazanje.
- Ako ostane viška kora možete ih staviti u zamrzivač te ih koristiti po potrebi.
Dobar tek!
Pripremite muffine s jabukama – bez glutena i rafiniranog šećera
Kolačići od zobi su idealan zdravi obrok, alternativa biskvitima koji su puni masti i šećera.
Ana Abrahamsberg