Hrana i recepti

Hrana i recepti

Radite od kuće? Ako se bojite viška kilograma, evo kako to spriječiti!

Nutricionist daje savjete kako jesti umjereno za vrijeme izolacije.

Rad od kuće je trenutno jedan od najvažnijih načina sprečavanja širenja virusa, ali može biti i prilika za nakupljanjem kilograma. Kako se ne dovesti u situaciju iz koje će nam kasnije biti teško pronaći izlaz?

Napravite raspored

Kako biste spriječili nesvjesno prejedanje, napravite rutinu kako bi biste regulirali šećer u krvi, hormone gladi, mentalnu i fizičku energiju i zdravlje probave.

Pokušajte pojesti doručak sad vremena nakon ustajanja, te računajte na još tri obroka ili tri obroka i jedan međuobrok, u razmaku od 4 do 5 sati.

Na primjer, neka doručak bude u 8 sati, ručak u podne, međuobrok u 16 sati, večera u 18 ili 19 sati. Svakako pokušajte izdržati 5 sati bez jela, namjestite ako je potrebno alarm na mobitelu dok ne steknete rutini. Bez rasporeda je vjerojatnije da ćete jeste bez razmišljanja i puno!

Recept od samo 4 sastojka za sok koji snižava tlak!

Pripazite na balans nutrijenata u obroku

Razmislite što stavljate u obroke umjesto da uzimate namirnice nasumično. U svaki doručak, ručak ili večeru uključite proteine i zdrave masnoće jer će upravo takve namirnice potaknuti rad metabolizma i održati imunitet zdravim. Za „gorivo“ koje će koristiti mozak i tijelo iskoristite manje porcije ugljikohidrata.

Na primjer, umjesto velike posude pahuljica i soka, napravite smoothie sa voćem i povrćem te proteinskim prahom. Možete jesti jaja na maslinovom ulju i sa rižom…

Ako pazite što jedete, sigurno ćete zaustaviti nakupljanje kilograma.

Razmišljate li što pijete?

Uvijek pri ruci morate imati vodu koju ćete piti kroz dan, izbjegavajte zaslađene napitke i sve što sadrži umjetno sladilo. Previše šećera može oslabiti imunitet, a umjetna sladila dokazano remete apetiti i bude želju za slatkim.

Ako pijete alkohol pokušajte se držati umjerene količine jer alkohol znači samo unos dodatnih kalorija a to ne želite. Umjesto da posegnete za alkoholom, nazovite prijatelja ili člana obitelji.

Prepoznajte razliku između fizičke i psihičke gladi

U ovom stresnom razdoblju teško je prepoznati da tijelu treba „goriva“ ili samo trebate hranu kako biste „nahranili“ emocije. Slušajte svoje tijelo – ono će vam dati do znanja ako treba hranu, jedan od znakova je kruljenje u želudcu.

Ovih 7 obroka ne jedite za doručak ako želite ostati mršavi i zdravi

Ako znate da ste pojeli dovoljno a želite još hrane, možda se radi o zadovoljavanju osjećaja usamljenosti i anksioznosti. Ako ne znate prepoznati razliku, ugodite si ali bez hrane. Dok jedete ne gledajte Tv ili mobitel. Prestanite jesti kad osjetite da je dovoljno. Ostatak ostavite za drugi obrok.

Ne odričite se svega što volite

Nije realno očekivati da ćete se odreći svega što volite, uživajte u omiljenim poslasticama ali tako da budete svjesni što radite. Na primjer, ako želite pojesti omiljen kolač nakon ručka, iz njega izbacite ugljikohidrate. Ne radi se dakle u odricanju od svega već o umjerenosti koja je danas, više nego ikad, ključ zdravlja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo